Borci izašli na GP Bijača i najavili blokadu cijele Federacije BiH

Glas Srpske
Borci izašli na GP Bijača i najavili blokadu cijele Federacije BiH

Danas iza 13 časova bivši borci blokirali su put prema Međunarodnom graničnom prijelazu Bijača. To je epilog nezadovoljstva zbog nezakazivanja sjednice Komisije u vezi sa zakonom o demobilisanim borcima i njihovim porodicama. Predstavnici bivših boraca u Sarajevu su najavili da će blokada uslijediti na više lokacija u BiH.

Sudeći prema najavama bivših boraca, građani Federacije BiH bi ponovo mogli ispaštati ukoliko se ponovi situacija iz februara ove godine, s obzirom da protesti i blokada puteva nisu najavljeni ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH.


Prvi su saobraćaj zaustavili bivši borci stacionirani kod Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača. Predstavnici Udruženja "Zaboravljeni branitelji" kazali su za naš portal da ovim ispunjavaju obećanje i poručuju svima da neće odustati od poznatih zahtjeva.

"Poručujemo im, rješavajte naše probleme. Imali smo strpljenja, više nemamo. Ovo je minimum minimuma koji trražimo. Izgubili smo strpljenje. Borci su izašli na ulice u 13:00 sati. Nama ulice nisu rješenje, mi smo došli s ulica. Ali vraćaju nas na ulice. Odgovorn za ovo je Jasenko Tufekčić", kazali su predstavnici boraca novinarima u Sarajevu.

Zbog protesta, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-1.8 Tuzla-Orašje u mjestu Srebrenik, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Blokadu u Srebreniku je za klix.ba potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Kako nam je potvrđeno, dio magistralnog puta koji vodi prema Tuzli blokirala je grupa od blizu 40 bivših boraca, a Topčagić nam je rekao da se njih nekoliko pješice kreće prema petlji Šićki Brod.

Topčagić je kazao da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zasad neće ništa poduzimati, kao i da će, prema prvim informacijama nekadašnji borci dio magistralnog puta u blokadi držati pola sata u znak protesta.

Iz Operativnog centra MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su kazali kako nema zvanične potvrde za okupljanje boraca i moguću blokadu saobraćajnica, ali policijske snage su već raspoređene na lokacijama gdje su do sada bila organizovana okupljanja boraca i blokade.

Blokadi je prethodilo jutrošnje okupljanje predstavnika bivših boraca Armije RBiH i HVO-a ispred zgrade Parlamenta FBiH u centru Sarajeva sa zahtjevom da se zakaže datum sjednica oba doma Parlamenta FBiH i usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca, ili makar datum sjednice Komisije za usaglašavanje detalja spomenutog zakona.

Predstavnici boraca su za klix.ba poručili da žele održavanje sjednice danas ili najkasnije sutra, a ne u četvrtak kao što je najavio dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić.

Hamza Krkalić, jedan od predstavnika bivših boraca, na konferenciji za novinare ispred zgrade Parlamenta FBiH je kazao da su dali rok danas do 13 sati, ali da adekvatan odgovor nije stigao.

"Molili smo i bili u razgovoru s Tufekčićem. On je za četvrtak zakazao sjednicu Komisije. Mi stojimo iza toga da je to trebalo biti u utorak. Žalosno je što smo došli u situaciju da mi vodimo računa o njihovim procedurama. Ovo će biti opomena svima da se ne igraju s nama. Ne želimo više razvlačenje pameti."

Na pitanje koje će lokacije biti blokirane kazao je da o tome ne želi govoriti.

"Izdali smo naređenje i borci su već na ulici. Do kad će to trajati zavisi od političara. Vidjet ćemo da li postoji volja, nemamo potvrdu da li je sjednica zakazana za četvrtak. Blokada je počela, a procijenit ćemo gdje i koliko dugo ćemo blokirati. Mi idemo ispred parlamenta, povlačimo se", dodao je Krkalić.

Nezadovoljni zbog neispunjavanja njihovog zahtjeva, odnosno nezakazivanja sjednice Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova u domovima Parlamenta FBiH borci su ispunili obećanje o blokadi koju su najavili još prije nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana