Bonska ovlašćenja i danas gaze pravdu

Darko Momić
Bonska ovlašćenja i danas gaze pravdu

Banjaluka - Međunarodni dan ljudskih prava, koji se obilježava danas, paradoksalno se poklapa sa 21. godišnjicom otkako je Savjet za sprovođenje mira u BiH (PIK) šefovima OHR-a dao bonska ovlašćenja koja su visoki predstavnici kasnije grubo zloupotrebljavali da brutalno krše ljudska prava zvaničnika i funkcionera u BiH.

Sagovornici “Glasa Srpske” koji su bili na meti bonskih ovlašćenja zbog toga ogorčeno kažu da u BiH najviše razloga da slave Međunarodni dan ljudskih prava imaju u OHR-u i tvrde da će prije biti ukinut Dan ljudskih prava nego što će biti zatvoren OHR.

Bivši direktor Policije RS Dragomir Andan jedan je od posljednjih funkcionera koji se našao na udaru bonskih ovlašćenja. Andana je 10. jula 2007. godine smijenio tadašnji šef OHR-a Miroslav Lajčak uz obrazloženje da je član mreže podrške prvom predsjedniku RS i tadašnjem haškom bjeguncu Radovanu Karadžiću.

On kaže za “Glas Srpske” da je OHR hibridna i nakaradna institucija, čiji je osnovni zadatak da disciplinuje Srbe koji misle svojom glavom.

- Kad se pojavi neki Srbin koji misli svojom glavom, onda se pojavi OHR da ga udari po ušima i kaže: “Mi smo ovdje došli da mislimo, a ne ti.” Pravi je paradoks što se davanje bonskih ovlašćenja poklapa sa Međunarodnim danom ljudskih prava, ali, kako stvari stoje, prije će biti ukinut Dan ljudskih prava nego što će biti zatvoren OHR - kaže Andan.

On podsjeća da je poslije smjene jedno vrijeme štrajkovao glađu ispred banjalučke kancelarije OHR-a, ali ogorčeno dodaje da se niko nije osvrtao na to što su mu na najgrublji način prekršena ljudska prava.

Potpredsjednik SDS-a i načelnik Sokoca Milovan Bjelica pod sankcijama OHR-a bio je više od osam godina. Njega je polovinom 2003. godine smijenio Pedi Ešdaun, a godinu kasnije našao se na meti SFOR-a, koji ga je uhapsio zbog optužbi da pomaže u skrivanju Radovana Karadžića i “pomilovan” je tek polovinom 2011. godine, kada je OHR skinuo sankcije svim smijenjenim i suspendovanim funkcionerima.

- Dok u BiH postoji OHR-a bespredmetno je govoriti o vladavini prava jer to jednostavno ne ide jedno s drugim. Zato je potpuno apsurdno što se kao jedan od uslova za zatvaranje OHR-a navodi vladavina prava. U nekoj zemlji je uspostavljena vladavina prava kada su njeni građani zaštićeni i kada postoji pravna sigurnost. Mene BiH nije zaštitila i zato sam podnio tužbu, koja se nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu - kaže Bjelica.

On dodaje da će obilježavati i slaviti Dan ljudskih prava kada dobije satisfakciju za zatvaranje u kontejner i druge ružne stvari koje je proživio od međunarodnih vojnih snaga i njihovih civilnih predstavnika.

- I međunarodni zvaničnici znaju da je BiH protektorat jer posljednju riječ ima visoki predstavnik. Bez obzira na to što se bonska ovlašćenja, na sreću, više ne koriste, ona su formalno-pravno na snazi i, dok god je tako, najviše razloga da slave Dan ljudskih prava imaju u OHR-u - kaže Bjelica.

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira još u februaru 2008. godine usvojio je kominike u kojem je navedeno pet ciljeva i dva uslova koji moraju da budu ispunjeni da bi bio zatvoren OHR, ali bonska ovlašćenja su i dalje na snazi.

Propisani ciljevi su: 1. Riješeno pitanje raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti; 2. Riješeno pitanje vojne imovine; 3. Konačno utvrđivanje statusa Brčko distrikta BiH; 4. Fiskalna održivost i 5. Uspostavljanje vladavine prava, a dva uslova su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stabilna politička situacija.

Dodik: To su prevaranti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će se u BiH morati povesti dijalog o nametnutim rješenjima visokih predstavnika jer u suprotnom ne vidi razlog da BiH postoji. Dodik je ocijenio da su to “obični prevaranti” u liku visokog predstavnika koji su skrnavili dejtonski ustavni poredak u BiH, te da niko ne može računa da će biti prihvaćeno ono što je nasiljem visokog predstavnika učinjeno u BiH.

Dodik je u intervjuu Srni napomenuo da srpska strana godinama ukazuje na to da se ovdje ne može računati na dobre namjere međunarodnog faktora i da se može računati samo na pravno i političko nasilje, koje su upražnjavali visoki predstavnici. On je naveo da su visoki predstavnici napravili kaljugu iz koje će se BiH teško izvući, ostavili nametnuta rješenja, a iza toga je stajala ogromna mašinerija međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana