Bojkot hrvatskih ministara - ponovo nije održana sjednica Savjeta ministara

RTRS
Bojkot hrvatskih ministara - ponovo nije održana sjednica Savjeta ministara

Sjednica Savjeta ministara ponovo nije održana, a krizu bh. vlasti više niko i ne krije. Hrvatski ministri ponovo nisu došli na zakazanu sjednicu, a pojedini hrvatski mediji kao razlog nedolaska ministara navode njihovo dodatno razmimoilaženje sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem i bošnjačkim ministrima.

Što kroz tajna, a što kroz vrata dostupna medijima odazvali su se na poziv Zvizdićevi ministri. Ipak, unaprijed se znalo, hrvatski ministri na sjednicu neće doći. Nedugo zatim, prazna sala. Jedino je pored okupljenih novinarskih ekipa prošao ministar Mektić, ali ovoga puta nespreman da stane za govornicu.

Saopštenje prikriva stvarne razloge. Prošle sedmice su tvrdili da nije ni zakazana, mada je na zvaničnom sajtu danima stajao poziv sa dnevnim redom. Danas, navodno sjednicu prolongiraju.

"Prolongirano je održavanje 156. sjednice Savjeta ministara BiH, jer sjednici nisu prisustvovali ministri hrvatske nacionalnosti, koji su ranije najavili odsustvo, te ministar inostranih poslova BiH", navodi se u saopštenju Savjeta ministara.

A da bi argumentovali da hrvatski ministri ne bojkotuuju rad Savjeta ministara navode da je prije dva dana održana telefonska sjednica. No, iz izvora bliskih HDZ-u saznajemo da je jedini razlog omogućavanje odlaska bh. delegacije u Brisel, na ranije dogovoreni sastanak o trgovini i carinama sa zvaničnicima EU.

Očigledno je, dakle, hrvatski ministri pokazuju šta misle o izboru Željka Komšića, kao i o ignorantskom odnosu Zvizdića i njegovih ministara prema Bevandi i njegovim zahtjevima, a hrvatski mediji pišu, naveo je 11 stvari u kojima su hrvatski predstavnici oštećeni i između ostalog zahtijevao da se hrvatski zvaničnici ponovo imenuju na funkcije na kojima su i bili.

"Očekujem dalju komplikaciju odnosa. Takve se stvari pozicioniraju i za manje stvari nego što je slučaj Sejde Bajramovića, Željka Komšića, i ja mislim da je apsolutno ispravan stav hrvatskih ministara da se ne može na ovaj način gaziti politička volja jednog naroda", rekao je telefonom novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Zajedničke institucije BiH potvrđuju svoje anomalije, ocjena je Staše Košarca iz SNSD-a. Dodaje da se situacija usložnjava, ali na sreću, bez negativnih posljedica po Republiku Srpsku.

"Rekao bih, jedna vrsta političkog opreza kod predstavnika hrvatskog nardoda koja je prisutna potpuno opravdano, jer je potpuno jasno da Bošnjaci žele da budu kroz izborni proces dominantni, da majorizuju Hrvate i biraju neke koji bi bili u funkciji bošnjačke politike", kaže Košarac.

Aktuelni Savjet ministara BiH, podsjeća Košarac, nikada nije ni imao podršku institucija Republike Srpske, kao i da je od primarnog značaja to što će Srpska ostati stabilna i nakon konstituisanja nove vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana