Bojić: Izuo sam betonske cipele

Vedrana Kulaga
Bojić: Izuo sam betonske cipele

Banjaluka - Prelazak poslanika u Parlamentu BiH i dojučerašnjeg visokog funkcionera SDS-a Borislava Bojića u DNS ozvaničen je u petak u Banjaluci gdje mu je pristupnicu uručio predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Time su potvrđeni navodi "Glasa Srpske" da je Bojić već ušao u novu stranku jer je u četvrtak postao član novoosnovanog Kluba poslanika DNS-a u kojem su još Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak.

Bojić je naglasio da će promovisati ciljeve i vrijednosti DNS-a među kojima je posebno podvukao očuvanje pozicije RS u okviru Dejtonskog sporazuma i borbu za srpski narod.

- Od DNS-a ne tražim nikakvu kompenzaciju niti da budem na izbornoj listi. Vjerujem da ću naći svoju ulogu u timu koji se zove DNS i da promovišemo političku stabilnost u RS i BiH jer je to osnovna pretpostavka za sprovođenje ostalih programa DNS-a usmjerenih ka jačanju ekonomije. DNS je stranka koja ima stalni rast i vjerujem u dobru saradnju - rekao je Bojić i dodao da je sa novim stranačkim kolegama imao dobru saradnju i do sada iako su bili u suprotnim političkim taborima.

Bojić nije htio da mnogo govori o SDS-u i razlozima zbog kojih je nakon više od decenije odlučio da mu okrene leđa.

- Ne želim da objašnjavam kako stvari stoje u stranci u kojoj sam do juče bio. To prepuštam onima koji imaju odgovornost, ali moram da kažem da se osjećam slobodno i lagano, kao da sam izuo betonske cipele i skinuo ogroman teret sa leđa. Neću gledati u retrovizor, gledaću naprijed i promovisati politike koje su bitne ljudima, bez konflikata - rekao je Bojić.

Pavić je kazao da DNS ima ambiciozne ciljeve zasnovane na realnim osnovama i da se nada da će svi dati doprinos da ih ostvare. Formiranje poslaničkog kluba u parlamentu BiH za Pavića je jasan znak da DNS postaje nezaobilazan faktor u odlučivanju i na nivou BiH.

- Dosadašnja opozicija na tom nivou sada ima većinu glasova. DNS dobija jaču ulogu, ali politika je ostaje očuvanje Dejtonskog sporazuma, ekonomsko jačanje i fokus je na građaninu - rekao je Pavić i dodao da očekuje da će poslije oktobra biti nezaobilazan faktor za formiranje vlasti u RS.

Prvi sastanak sa koalicionim partnerima SNSD-om i SP-om najavio je za početak naredne sedmice.

- Vjerovatno neće biti potrebe za drugim sastankom, ali možda se i sastanemo da promovišemo dogovoreno. DNS će dati puni doprinos u pobjedi koalicije na idućim izborima, ali naš prvenstveni cilj je jačanje stranke - rekao je Pavić.

Govoreći o odnosu sa Ujedinjenom Srpskom na čijem čelu je Nenad Stevandić, Pavić je kazao da nemaju ništa protiv te stranke, ali da su morali da reaguju jer je pokušala da vrbuje njihov kadar.

- Tada smo se ljutili na SNSD koji je, nudeći kadrovska mjesta, odobravao poteze Ujedinjene Srpske. S tim se ne slažemo. Ne možemo dozvoliti da neko ko je partner sa DNS-om direktno radi protiv interesa DNS-a - rekao je Pavić.

Tadić i Narodna stranka

Sjednica Glavnog odbora DNS-a najavljena je za danas (subota) u Bijeljini kada bi trebalo da bude stavljena tačka na još jednu dilemu - ujedinjenje sa Narodnom strankom na čijem je čelu Ognjen Tadić.

Marko Pavić je izbjegao odgovore na pitanja o Tadiću, kojem je, kako je kazao izvor "Glasa Srpske" iz DNS-a ponuđena i pozicija potpredsjednika DNS-a, dok bi ostali članovi Narodne partije ušli po dubini u stranačke organe.

Saradnja DNS-a i Narodne stranke najavljena je još krajem prošle godine kada je Tadić prvi sastanak poslije osnivanja stranke imao upravo sa Pavićem. Tada je dogovoreno da sagledaju mogućnosti i za izbornu i za postizbornu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana