Бојић: Изуо сам бетонске ципеле

Ведрана Кулага
Бојић: Изуо сам бетонске ципеле

Бањалука - Прелазак посланика у Парламенту БиХ и дојучерашњег високог функционера СДС-а Борислава Бојића у ДНС озваничен је у петак у Бањалуци гдје му је приступницу уручио предсједник ДНС-а Марко Павић.

Тиме су потврђени наводи "Гласа Српске" да је Бојић већ ушао у нову странку јер је у четвртак постао члан новооснованог Клуба посланика ДНС-а у којем су још Ђорђо Крчмар и Јован Вуковљак.

Бојић је нагласио да ће промовисати циљеве и вриједности ДНС-а међу којима је посебно подвукао очување позиције РС у оквиру Дејтонског споразума и борбу за српски народ.

- Од ДНС-а не тражим никакву компензацију нити да будем на изборној листи. Вјерујем да ћу наћи своју улогу у тиму који се зове ДНС и да промовишемо политичку стабилност у РС и БиХ јер је то основна претпоставка за спровођење осталих програма ДНС-а усмјерених ка јачању економије. ДНС је странка која има стални раст и вјерујем у добру сарадњу - рекао је Бојић и додао да је са новим страначким колегама имао добру сарадњу и до сада иако су били у супротним политичким таборима.

Бојић није хтио да много говори о СДС-у и разлозима због којих је након више од деценије одлучио да му окрене леђа.

- Не желим да објашњавам како ствари стоје у странци у којој сам до јуче био. То препуштам онима који имају одговорност, али морам да кажем да се осјећам слободно и лагано, као да сам изуо бетонске ципеле и скинуо огроман терет са леђа. Нећу гледати у ретровизор, гледаћу напријед и промовисати политике које су битне људима, без конфликата - рекао је Бојић.

Павић је казао да ДНС има амбициозне циљеве засноване на реалним основама и да се нада да ће сви дати допринос да их остваре. Формирање посланичког клуба у парламенту БиХ за Павића је јасан знак да ДНС постаје незаобилазан фактор у одлучивању и на нивоу БиХ.

- Досадашња опозиција на том нивоу сада има већину гласова. ДНС добија јачу улогу, али политика је остаје очување Дејтонског споразума, економско јачање и фокус је на грађанину - рекао је Павић и додао да очекује да ће послије октобра бити незаобилазан фактор за формирање власти у РС.

Први састанак са коалиционим партнерима СНСД-ом и СП-ом најавио је за почетак наредне седмице.

- Вјероватно неће бити потребе за другим састанком, али можда се и састанемо да промовишемо договорено. ДНС ће дати пуни допринос у побједи коалиције на идућим изборима, али наш првенствени циљ је јачање странке - рекао је Павић.

Говорећи о односу са Уједињеном Српском на чијем челу је Ненад Стевандић, Павић је казао да немају ништа против те странке, али да су морали да реагују јер је покушала да врбује њихов кадар.

- Тада смо се љутили на СНСД који је, нудећи кадровска мјеста, одобравао потезе Уједињене Српске. С тим се не слажемо. Не можемо дозволити да неко ко је партнер са ДНС-ом директно ради против интереса ДНС-а - рекао је Павић.

Тадић и Народна странка

Сједница Главног одбора ДНС-а најављена је за данас (субота) у Бијељини када би требало да буде стављена тачка на још једну дилему - уједињење са Народном странком на чијем је челу Огњен Тадић.

Марко Павић је избјегао одговоре на питања о Тадићу, којем је, како је казао извор "Гласа Српске" из ДНС-а понуђена и позиција потпредсједника ДНС-а, док би остали чланови Народне партије ушли по дубини у страначке органе.

Сарадња ДНС-а и Народне странке најављена је још крајем прошле године када је Тадић први састанак послије оснивања странке имао управо са Павићем. Тада је договорено да сагледају могућности и за изборну и за постизборну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана