Бојић: Грађани БиХ не подржавају дискриминацију

Срна
Бојић: Грађани БиХ не подржавају дискриминацију

Сарајево - Грађани БиХ не подржавају дискриминацију, не исказују ксенофобичне ставове и подржавају мултикултурализам, изјавио је предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић, поводом 21. марта, Међународног дана борбе против расне дискриминације.

Бојић је истакао да су у пракси маргинализоване групе које се разликују по начину облачења или понашања, иако не крше ниједан од важећих закона у БиХ, дискриминисане на различите начине, те се неријетко крше њихова основна људска права, саопштено је из парламента БиХ.

"Генерална скупштина УН прогласила је 21. март Међународним даном борбе против расне дискриминације, чиме је упутила позив заједницама широм свијета да удвоструче своје напоре како би елиминисале све облике расне дискриминације", каже Бојић.

Он је додао да, према међународним конвенцијама, расна дискриминација представља свако разликовање, искључивање, ограничавање и давање првенства због расе, боје, предака, националног или етничког поријекла са сврхом уништавања или угрожавања признавања, уживања или вршења, под једнаким условима, права човјека и основних слобода на политичком, економском или социјалном и културном пољу или на сваком другом пољу живота.

"Расизам и даље потреса животе милиона људи широм свијета. Овај дан прилика је да се подсјетимо и афирмишемо право на достојанствени живот, живот без дискриминације и расизма", поручио је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана