Бoгданић: Универзитетски клинички центар не заостаје за европским

Срна
Бoгданић: Универзитетски клинички центар не заостаје за европским

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да Универзитетски клинички центар Републике Српске у овом моменту не заостаје ни за једним медицинским центром у ЕУ, истакавши да је далеко изнад свих у окружењу.

"Ми смо у року, са планираним буџетским средствима, успјели да завршимо реконструкцију и доградњу Универзитетског клиничког центра Српске и то представља највећи напредак у здравству у посљедњих 50 година", рекао је Богданић.

Он је за РТРС изјавио да је напокон ријешен проблем хирургије, који је годинама био горући проблем, те да ће сада битио безбијеђен конфор са добром опремом и едукованим медицинским кадром за све пацијенте.

Према његовим ријечима, прве операције у новим хируршким салама у понедјељак, 24. септембра, урадиће доктори из Санкт Петергурга, што ће бити и прилика да пренесу своје знање на колеге из Бањалуке.

Богданић је додао да је план да Универзитетски клинички центар буде кровна организација у здравству Српске гдје би требало да буду пружене све здравствене услуге.

"Само за поједине ријетке и тешке болести помоћ ћемо морати тражити у другим системима, прије свега, у Србији", рекао је он.

Говорећи о опреми, Богданић је рекао да је ријеч о најсавременијој која тренутно постоји у медицини, али и да се водило рачуна о рационалном улагању.

Богданић је подсјетио да су у току тендери за набавку, реконструкцију и изградњу кардиохирургије, чиме ће здравствени систем Српске бити у потпуности заокружен.

Он је најавио да је у плану наставак реконструкције клиника за гинекологију и акушерство, педијатрију и инфективне клинике.

"Очекујем да ће се у периоду од шест мјесеци или мало дуже завршити тендер, а након тога иде реконструкција која ће трајати најмање двије године. До краја ове године почеће реконструкција техничко-енергетског блока, чиме ће Центар имати модерну енергану која ће испуљавати све критеријуме, од очувања животне средине до енергетске ефикасности", рекао је Богданић.

Он је подсјетио да ће на крају свих ових радова услиједити изградња медицинске школе и медицинског и стоматолошког факултета.

Говорећи о отварању нове болнице у Сарајеву, најављене за 5. октобар, Богданић је изразио задовољство што ће ова регија добити модерну, савремену и архитектонски добро ријешену болницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана