Blokada vlasti ruši sve planove

Vedrana Kulaga
Blokada vlasti ruši sve planove

Sarajevo - Zajedničke institucije na nivou BiH uveliko privode kraju planove rada za ovu godinu, koji se tiču dnevnih i dugoročnih pitanja, a upućeni upozoravaju na to da ništa od toga nije sigurno, jer niko ne može da kaže kada će biti formirana nova vlast zbog uslovljavanja pojedinih federalnih stranaka.

Jedna u nizu institucija koja je pripremila prvu verziju plana rada za 2019. godinu je Služba za zajedničke poslove institucija BiH, a riječ je o instituciji nadležnoj mahom za uslužne djelatnosti te vođenje evidencija o nekretninama na koje prava polažu zajedničke institucije na nivou BiH.

Služba je, na osnovu ranijih odluke o odobravanju kupovine, odnosno nabavke objekata za smještaj institucija BiH, donijela odluku o kupovini prostora u Mostaru, Tuzli, Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Programom višegodišnjih kapitalnih ulaganja od 2018. do 2020. godine planirana je i nabavka objekata za smještaj institucija koje plaćaju zakup u Sarajevu, a s ciljem dugoročnih ušteda na ime zakupa. Za trajni krov nad glavom Kancelarije za reviziju institucija BiH, koja je odbila prvi ponuđeni prostor zbog neuslovnosti prostorija, izdvojeno je ukupno pet miliona maraka, od čega bi naredne godine trebalo da budu utrošena dva miliona.

Aneksom budžeta za 2019. godinu planirana su i četiri miliona maraka za izgradnju/nabavku objekta u Banjaluci za potrebe kancelarija Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, ali aneks nije odobren od Ministarstva finansija i trezora BiH.

Odlukom o kupovini objekta za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu su predviđena ukupno tri miliona, a nadležni ističu da je u ovoj godini ostalo da bude isplaćena posljednja tranša. U planovima službe je i konačan završetak višegodišnjeg projektovanja zgrade i sanacije te rekonstrukcije krova u zgradi Predsjedništva BiH, a novi rok za realizaciju ugovora je druga polovina marta ove godine.

Upućeni u aktuelna postizborna dešavanja na nivou BiH upozoravaju da je pod znakom pitanja koliko su zapravo postojeća rukovodstva u institucijama, ali i u Savjetu ministara BiH, koji je u tehničkom mandatu, relevantna za usvajanje novih programa i planova rada, uz opasku da je potrebno prekinuti sa politikom uslovljavanja i držanjem zemlje u blokadi, jer se to odražava negativno na sve.

Novoizabrani delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović naglasio je da će se ova situacija na nivou BiH i politika uslovljavanja veoma loše odraziti na zemlju.

- Nije dobro uslovljavati konstituisanje vlasti drugim temama - zaključio je Prodanović.

Ugostiteljstvo

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nadležna je i za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno za posluživanje, organizovanja prijema, večera i slično, a na zahtjev institucija. U prvom planu rada istakli su da će znatna sredstva ulagati i za nabavku ugostiteljske opreme, zbog većeg broja korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana