Blokada do kraja januara

Željka Domazet
Blokada do kraja januara

Sarajevo - Niko ne zna kada će biti konstituisana Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH u Predstavničkom domu, zbog čega je i formiranje izvršne vlasti na dugom štapu.

Krajem prošle godine istekao je rok kada je Predsjedništvo BiH trebalo da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH kako bi se o tom prijedlogu izjasnila nadležna komisija. Pored opstrukcija i različitih zahtjeva koje su postavili bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, tražeći da se definiše parlamentarna većina i prihvati bezuslovno Akcioni plan za NATO, nastale su i opstrukcije u imenovanju rukovodstva Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

Konstitutivna sjednica prekinuta je 28. decembra jer nije izabrano njeno rukovodstvo. Staša Košarac iz SNSD-a kaže za “Glas Srpske” da što se tiče ove stranke, nema nikakvih problema da se sjednica zakaže i izabere rukovodstvo.

- Sekretar Predstavničkog doma saziva sjednicu i onda kada ona bude sazvana i mi iz patriotskog bloka odazvaćemo se. Ponudićemo i neka druga rješenja, a i oni koji pripadaju opoziciji iz RS i stranke iz FBiH neka ponude svoje rješenje. Očito je da nas FBiH usporava u razvoju i neka nađu rješenja - rekao je Košarac.

Sekretar Predstavničkog doma Marin Vukoja kazao je da bi trebalo da sjednicu zakaže u toku ovog mjeseca, ali da bi o tome trebalo da se dogovore članovi Komisije. Predrag Kožul iz HDZ-a, koji je bio predložen za zamjenika predsjedavajućeg Komisije, ocijenio je neizbor rukovodstva Komisije blokadom i opstrukcijama. On je kazao i da je od 14 članova Komisije po nacionalnosti jedini on Hrvat i da je stoga, prema Poslovniku, njegov izbor za zamjenika predsjedavajućeg Komisije bio neizbježan i logičan.

- Mi u BiH mnogo pričamo o blokadama i svi se slažemo da nisu dobre. Na sitnoj stvari smo imali primjer blokada jer ako šest kolega glasa protiv iznesenog prijedloga, a nema nikakvog drugog prijedloga, to je blokada koja će uticati na dinamiku izbora Savjeta ministara - rekao je Kožul.

Halid Genjac iz SDA, koji je predložen za zamjenika predsjedavajućeg ove komisije, kaže da ne zna, niti ima bilo kakvu informaciju o tome kada bi mogla biti zakazana sjednica, ali vjeruje da to neće biti do iza božićnih praznika.

- Bez stava Komisije nije moguće krenuti u izbor Savjeta ministara. Nadam se da ove opstrukcije i blokade neće biti nastavljene - rekao je Genjac.

Prebacivanje loptice

Član Komisije Dženan Đonlagić iz DF-a očekuje da u toku ovog mjeseca bude ponovo zakazana sjednica kako bi bili izabrani predsjedavajući i dva zamjenika. On nije mogao reći da li će stranke okupljene oko bh. bloka izaći sa svojim prijedlogom za izbor rukovodstva Komisije.

Saša Magazinović iz SDP-a BiH rekao je da ne zna hoće li i kada biti sjednice na kojoj bi se konstituisala ova komisija, te da to treba pitati one koji su predloženi u rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana