Близу 60 институција на државном нивоу: Од нуклеарне безбједности до заштите здравља биљака

klix.ba
Близу 60 институција на државном нивоу: Од нуклеарне безбједности до заштите здравља биљака

Сарајево - Босна и Херцеговина има близу 60 институција на државном нивоу за чији се рад издвајају огромна буџетска средства, а од којих је, судећи према мишљењу члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, неколико основано само да би постојале.

Поред Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ са девет министарстава, као и Јавног радиотелевизијског сервиса БиХ, на државном нивоу има близу 60 институција, што агенција, што института, фондова и дирекција.

Упркос сталним захтјевима грађана и међународних организација па и обавезама из Реформске агенде да се смањи јавна управа, огромна буџетска средства се још увијек слијевају у прегломазан и неефикасан државни апарат Босне и Херцеговине.

Владајуће структуре су се обавезале према ММФ-у да ће усвојити оперативни план за смањење укупног броја запослених у јавном сектору, али управо упумпавањем кредита у администрацију купују социјални мир и осигуравају своје позиције.

Тако у Босни и Херцеговини егзистира Фонд за повратак БиХ, на чијем је челу Алмедин Шврака с дипломом професора физичке културе, Управа БиХ за заштиту здравља биља на чијем је челу агроном и бивши СДС-ов посланик у НСРС Горан Перковић.

Осим тога, на државном нивоу егзистирају агенције попут Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност, Дирекције за економско планирање БиХ, Комисије за концесије БиХ, Канцеларије за разматрање жалби БиХ, Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ...

У просјеку агенције на државном нивоу имају близу 30 запослених, годишњи буџет близу милион марака, а за плате дају најмање 500 хиљада КМ. У склопу тог луксуза неизоставна су службена возила, путовања, загарантована радничка и друга права.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у јавном простору често упозорава на институције које не оправдавају своје постојање, а као примјере је наводио: Комисију за концесије БиХ, Агенцију за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) и Агенцију за рад и запошљавање БиХ.

“Постоји претпоставка да ако буде мањи број институција, да ће бити мање Босне и Херцеговине. Због тога нико не размишља о њиховом укидању”, истакао је раније Младен Иванић.

На питање које институције на државном нивоу не оправдавају своје постојање, првенствено због огромних буџетских средстава која се у њих слијевају, тешко је дати ваљан одговор. Чињеница је да се ревизорским извјештајима рад и пословање наведених институција умногоме проблематизују.

                                                                                

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана