Blagi porast vodostaja rijeka - daleko od redovne odbrane od poplava

Srna
Blagi porast vodostaja rijeka - daleko od redovne odbrane od poplava

Istočno Sarajevo - Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Mile Međed izjavio je Srni da je, prema jutrošnjim informacijama, došlo do blagog porasta vodostaja rijeka Sane, Une, Save i jednim dijelom rijeke Vrbas, koji se u ovom trenutku može okarakterisati kao beznačajan.

"Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske kontinuirano prati dešavanja kada su u pitanju snježne padavine i eventualne poplave na ovim prostorima. Iz časa u čas imamo sve podatke sa terena", rekao je Međed.


On je naglasio da je uočeni blagi porast vodostaja rijeka još daleko od redovne odbrane od poplava, navodeći kao primjer grad Prijedor, odnosno rijeku Sanu, prema kojem je trenutni vodostaj 120 centimetara, a redovne odbrane od polava su na 400 centimetara.

"Dakle, ima još skoro tri metra za redovnu odbranu od poplava. Međutim, primijećen je i blagi porast vodostaja rijeka i to pratimo", rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite.

On je podsjetio da je prije početka 2018. godine Vladi Republike Srpske, između ostalih planova, predložen i plan odbrane od poplava.

"Vlada Repubike Srpske je u januaru usvojila plan i on je objavljen u Službenom glasniku i dostavljen lokalnim zajednicama. U skladu sa zakonskim propisima, lokalne zajednice su dužne da svoje planove, kada je riječ o zaštitama od poplava, prilagode kratkoročnom strateškom planu Vlade Republike Srpske", rekao je Međed.

On je naglasio da je Plan odbrane od poplava kvalitetno ažuriran i sadrži sve podatke, odnosno, sve subjekte i elemente koji treba da učestvuju u odbrani od poplava, ali i u preventivi da ne bi došlo do većih materijalnih šteta i žrtava.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite je istakao da je problem što lokalne zajednice, a to su pokazali i prošlogodišnji požari na prostoru Hercegovine, ne ažuriraju svoje planove u skladu sa planom Vlade Republike Srpske.

U slučaju da lokalne zajednice pokažu malo više razumijevanja i ažuriraju svoje planove, koji su stari više od deset godina, sa planom Vlade Srpske, kaže Međed, eventualne poplave i posljedice bile bi značajno manje i mogle bi se lakše prevazilaziti.

Međed je podsjetio da je zaključkom Narodne skupštine Srpske iz aprila 2016. godine Republička uprava Civilne zaštite pristupila formiranju specijalizovanih spasilačkih jedinica.

"Prioritetno nam je bilo formiranje specijalnih spasilačkih jedinica na vodi i pod vodom. Dakle, lokalna zajednica koja zatraži našu pomoć blagovoremeno će je dobiti u ljudstvu i tehnici i spremni smo da se stavimo na raspolaganje", dodao je Međed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana