Blage kazne za korupciju u BiH

Ž. D.
Blage kazne za korupciju u BiH

Sarajevo - Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH predstavila je izvještaj o praćenju procesuiranja predmeta korupcije u kojem je istaknut niz sistemskih slabosti zbog kojih borba protiv korupcije ne donosi priželjkivane rezultate.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je rekao da je analizirano 67 okončanih predmeta u vezi s korupcijom, te da je napravljen niz preporuka.

OEBS je uočio nedovoljnu kontrolu sudija za prethodno saslušanje prilikom potvrđivanja optužnica, što dovodi do potvrđivanja optužnica koje treba da budu odbijene ili vraćene na doradu. Istaknuto je i da su sudske odluke često zasnovane na nejasnom ili nedovoljnom obrazloženju, da sudska praksa koja se tiče korupcije nije ujednačena i da su kazne u predmetima korupcije blage.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je da se preporuke odnose na usklađivanje zakona na svim nivoima, usavršavanje i obuku sudija i tužilaca i njihovu zaštitu od političkih pritisaka.

Greminger se osvrnuo i na neizvjesnost u vezi sa izmjenom Izbornog zakona BiH.

- Bilo bi rizično ući u predstojeće opšte izbore u BiH, a da se ne zna kako će biti sprovedeni izborni rezultati. Izražavam žaljenje zbog izostanka napretka potrebnog da bi bila sprovedena odluka Ustavnog suda BiH na osnovu koje treba mijenjati Izborni zakon BiH. Stranke se moraju snažnije angažovati i dati prednost dugoročnim koristima umjesto kratkoročnoj političkoj dobiti. Potrebno je naći kompromis prije maja, a vrijeme ističe - upozorio je Greminger i izrazio zabrinutost zbog negativne retorike, koja podriva napredak u procesu reformi i na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana