Bjelogrlić i Trifunović u odbrani Divjaka

Dragana Keleč
Bjelogrlić i Trifunović u odbrani Divjaka

SARAJEVO - Srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić napravio je skandal uoči premijere svog filma "Montevideo, Bog te video" u Sarajevu izjavivši da mu je žao što premijeri neće prisustvovati bivši general Armije RBiH Jovan Divjak koji je prošle sedmice uhapšen u Beču zbog ubistva 42 srpska vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Prosto mi je žao što Jovo neće biti večeras na premijeri mog filma, a pretpostavljam da će se to riješiti na bezbolan način. Neprijatno mi je da govorim o nečemu što ne znam i da dajem neke izjave. Meni je samo žao što neće biti tu večeras - rekao je Bjelogrlić u intervjuu Radio Sarajevu.

On je dodao da pretpostavlja da je Divjak "uhapšen za nešto što mu se pripisuje za nešto što se desilo za vrijeme rata u Sarajevu".

- Prvi put kada sam došao u Sarajevo na Sarajevo film festival 1998. godine proveo sam dobar deo dana sa Jovom, pričali smo sve i svašta. Tada sam bio sa pokojnim Mirzom Delibašićem i Davorinom Popovićem i tada smo svi zajedno otišli na ručak. Čak smo i u "Mliječnom putu" imali jednu scenu zajedno. Često smo se viđali po Sarajevu i razgovarali. Osim prvog dana nikada sa njim nisam pričao o politici i o dešavanjima u ratu. Uvek smo pričali o nekim drugim stvarima - rekao je Bjelogrlić.

Osim Bjelogrlića ispad na sarajevskoj premijeri filma "Montevideo, Bog te video" napravio je još jedan srpski glumac Sergej Trifunović koji se pojavio u majici s likom Jovana Divjaka.

Trifunović se na zabavi poslije projekcije filma "Montevideo, Bog te video" u bioskopu "Miting point" u petak uveče pojavio u majici sa bijelim obrisima penzionisanog generala Armije RBiH i natpisom "SaraJovo". Trifunović, koji u "Montevideu" ima tek epizodnu ulogu, uslikan je kako se, okružen hostesama, zadovoljno smješka poslije premijere.

Komentarišući skandal glumac je rekao da se radi o slučajnosti, a ne o gestu.

- Bili smo na žurci povodom filma "Montevideo" u bioskopu "Miting point" u Sarajevu gde se igralo i zabavljalo i ja sam se oznojio i hteo da odem u hotel da promenim majicu, a neko mi je u gužvi rekao - Nema potrebe, imamo par majica i dobacio mi neku crnu u najlon kesi - rekao je Trifunović.

sergejZanimljivo je da su pojedini federalni portali objavili fotografije na kojima se vidi Trifunović u košulji ispod koje se vidi majica sa likom Divjaka.

Trifunović je dodao da je vidio da je na majici bila silueta ljudskog lika.

- Meni je ličilo na papu Vojtilu, pa sam ga u šali upitao: "Jel' to papa"? - "Nije, ovaj ti je pravoslavni", dobacio je neko kroz smeh, a ja sam se na brzinu presvukao. Atmosfera je bila vrlo prijateljska i ni na kraj pameti mi nije padalo da bi moglo biti ikakvih problema - rekao je Trifunović.

On je ustvrdio da je za Divjaka prvi put u životu čuo kada je ekipa filma iz Mostara kretala za Sarajevo i kad je neko javio da su u Sarajevu demonstracije zbog hapšenja Divjaka.

- Izvinjavam se ako sam ovim aktom bilo koga povredio, zaista nije bilo namere - rekao je Trifunović.

sergej 2Iz produkcijske kuće režisera filma Dragana Bjelogrlića "Intermedia netvork" saopšteno je da Trifunović nije došao u majici sa likom Divjaka na premijeru, već je najvjerovatnije kasnije obukao.

- Uostalom, to je njegova lična stvar i njegov lični nastup - navodi se u saopštenju produkcijske kuće.

Zanimljivo je da je Trifunović u jednom intervjuu prije nekoliko godina govorio o zločinima nad Srbima koji prolaze nekažnjeno uključujući i onima koje je počinio Naser Orić, saborac Jovana Divjaka iz Armije RBiH.

Bojkot

Poslije Bjelogrlićevog i Trifunovićevog ispada na "Fejsbuku" se pojavila grupa koja poziva na bojkot filma "Montevideo, Bog te video".

"Fejsbukovci" su Bjelogrlića nazvali modernim Vukom Brankovićem i pripadnikom antisrpskog pokreta i da je pokazao koliko nema osjećaj pripadnosti i solidarnosti sa svojim narodom, koji se borio za opstanak u BiH.

Na bojkot filma "Montevideo, Bog te video" pozvao je i jedan portal iz Pala, gdje je premijera zakazana za večeras i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana