Bjelica: Govedarica mora da ode sa čela SDS-a

Vedrana Kulaga
Bjelica: Govedarica mora da ode sa čela SDS-a

Banjaluka - Debakl SDS-a na prijevremenim lokalnim izborima u Doboju i Trebinju, gdje su imali kandidate za gradonačelnike, dodatno je poljuljao odnose u toj partiji, zbog čega su pojedinci zatražili od lidera Vukote Govedarice da podnese ostavku.

 

Govedarica je za lidera najjače opozicione strane izabran 2016. godine, a unutarstranački problemi su počeli da izlaze na površinu nakon poraza na oktobarskim izborima, poslije čega je, zbog nezadovoljstva rezultatima, kao i međuljudskim odnosima, u nekoliko navrata zatražena njegova ostavka, te raspisivanje vanrednih stranačkih izbora.

Uzavrelu situaciju u SDS-u dodatno su podgrijali loši rezultati koje su njihovi kadrovi upisali u nedjelju na prijevremenim izborima u dva grada u Srpskoj, što je bio dovoljan okidač da pojedini funkcioneri javno kažu da je stranka u katastrofalnoj situaciji.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, koji je u posljednje vrijeme jedan od najžešćih kritičara lidera stranke, smatra da je SDS pred kolapsom, kao i da je vrijeme da se Govedarica povuče da bi poštedio stranku daljeg urušavanja. Bjelica je u izbornoj noći, nakon objave prvih rezultata u Doboju i Trebinju, podsjetio da je ranije upozoravao da Govedarica treba da podnese ostavku zbog loših rezultata na izborima 2018. godine i da je zamjerio da se ne radi na pripremi za izbore u Doboju i Trebinju, ali ni u Ribniku, te u opštinama u FBiH - Glamoču, Grahovu, Petrovcu i Drvaru, gdje većinom živi srpsko stanovništvo. Dodao je da, pored toga, niko u stranci i ne govori o dešavanjima i pripremi za opoziv načelnika Teslića Milana Miličevića, koji je predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

- Doboj smo izgubili tek kada je predsjednik naše stranke otjerao ljude koji su bili spremni da nakon opštih izbora razgovaraju sa svima. Da stvar bude još gora, nakon toga je on počeo da razgovara i pregovara kako bi sebi obezbijedio mjesto u Vijeću naroda - naveo je Bjelica.

Bjelica je, između ostalog, vrhu zamjerio što na izbore u Trebinju SDS nije ni izašao pod svojim imenom i sa svojim kandidatom. Ističe da to dovoljno govori o alarmiranju glasača i pita se “nije li to veliki poraz stranke u Hercegovini, iz koje je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica”.

Bjelica tvrdi da je sve urušeno i da je sadašnji predsjednik SDS-a sve obesmislio, te napominje da je on prvi i jedini predsjednik neke stranke koji je ušao u Vijeće naroda Republike Srpske. On smatra da je vrijeme da Govedarica sam ode, da stranku poštedi daljeg urušavanja i dopusti da se priprema za naredne lokalne izbore konsolidovana i u miru.

- Zbog razočaranih, privrženih i dostojanstvenih članova i simpatizera, gospodine Govedarica, vi ćete ili otići ili biti smijenjeni, a možda čak i izbačeni. Dosta je više vaših “mjera” i izbacivanja, kažnjavanja i igranja sa državotvornom strankom - poručio je Bjelica.

Vukota Govedarica juče nije odgovarao na pozive, a predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević poručuje da su posljednji izborni ciklusi pokazali da je vrijeme za unutarstranačke izbore. Miličević je potvrdio od 15. marta izbori zvanično i počinje u SDS-u, odnosno u svim lokalnim odborima.

- Najdalje do polovine maja biće održana Izborna skupština SDS-a. Izbori su, dakle, potrebni. Nisu vanredni, već su redovni, ali su potrebni jer se nakon oktobarskih izbora SDS može da smatra strankom koja je izgubila izbore i koja ima unutrašnje probleme. Prijevremeni izbori su pokazali u kakvom je stanju stranka u tim velikim gradovima. Potrebni su neka nova energija i ljudi jer ima zasićenja u stranci od jednog dijela ljudi. Treba nam svježa snaga i da spremimo stranku za lokalne izbore 2020. godine. Stranka treba promjene i bitno je da unutarstranački izbori proteknu u demokratskoj atmosferi - rekao je Miličević i dodao da nije razmišljao o mogućnosti dolaska na čelo SDS-a.

Šajinović: Nije kraj

Kadar SDS-a Nebojša Šajinović, koji je izgubio u trci za gradonačelnika Doboja, istakao je da se Milovan Bjelica svojim ponašanjem i izjavama prije i tokom kampanje “svrstao na stranu SNSD-a.

- Izborni rezultat sa prijevremenih izbora za gradonačelnika Doboja ne predstavlja i kraj SDS-a u ovom gradu - rekao je Šajinović, komentarišući izjave potpredsjednika stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana