Bivši pripadnici tzv. Armije RBiH uzvikivali Alahu ekber

Srna
Bivši pripadnici tzv. Armije RBiH uzvikivali Alahu ekber

Bivši pripadnici tzv. Armije RBiH tokom protesta na petlji Šićki Brod kod Tuzle jutros su uzvikivali "tekbir" i "Alahu ekber", objavljeno je u video zapisu na Fejsbuk stranici "Volim te BiH".

Na snimku se vidi kordon specijalaca ispred kojih idu bivši pripadnici tzv. Armije RBiH, pjevaju, povremeno se okreću prema policiji i uzvikuju "tekbir" i "Alahu ekber".

Pripadnici specijalne policije jutros su odblokirali petlju Šićki Brod i tom prilikom privedeno je osam ratnih veterana, koji traže usvajanje jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje finansiranja boračkih organizacija.

Oni su poslije saslušanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pušteni su na slobodu i protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave.

Nakon toga iz MUP-a Tuzlanskog kantona je saopšteno da je jedna osoba uhapšena, dok će protiv više njih biti izdati prekršajni nalozi, jer nisu postupili po naredbi policije tokom današnjeg okupljanja građana na saobraćajnoj petlji Šićki Brod kod Tuzle.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić rekao je da će policijske snage ostat ostati na Šićkoj Petlji i pratiti situaciju.

"Moramo osigurati prohodnost putnih komunikacija. Naredba direktora Federalne uprave policije je da se u Federaciji BiH više ne smije dozvoliti blokada nijednog puta", izjavio je Šarić za "Avaz".

On je dodao da je grupa ratnih veterana ponovo večeras pokušala da blokira petlju Šićki Brod, ali da im to policija nije dozvolila.

Već nekoliko dana traju protesti nekadašnjih pripadnika tzv. Armije RBiH i manjeg dijela Hrvatskog vijeća odbrane koji blokadama putnih pravaca traže od federalnih vlasti da ispune njihove zahtjeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana