Бирача више него становника

Дарко Момић
Бирача више него становника

Бањалука - На Централном бирачком списку, према посљедњим подацима Централне изборне комисије БиХ, има 3.531.159 грађана са правом гласа, док према резултатима посљедњег пописа становништва у БиХ које РС не признаје, у овој земљи живи 3.381.963 грађана или тачно 149.196 бирача више него што је становника.

“Вишак” бирача постоји и када се упореде подаци о броју становника у РС које је објавио Републички завод за статистику. Према тим подацима, у Српској је 2013. године живјело 1.170.342 становника, а право гласа на предстојећим октобарским изборима има 1.262.673 бирача. То је 92.331 бирач више него што има становника.

Иако ти подаци дјелују потпуно нелогично, стручњаци тврде да за то постоји логично објашњење.  Демограф Александар Чавић каже да је основни разлог за такав однос снага на терену катастрофална пронаталитетна политика јер у БиХ годишње више људи умире него што се рађа.

- Због тога имамо много мање становника млађих од 18 година него што је то случај у земљама са нормалним демографским кретањима. Поред тога, несклад између броја бирача и становника објашњава и велики број држављана БиХ који живе у иностранству, односно тзв. нерезидената, који имају право гласа без обзира на то што нису пописани као становници БиХ. У ствари, сада се види и колико нису били у праву политичари из Сарајева који су инсистирали на томе да се нерезиденти пописују као стални становници БиХ тврдећи да ће изгубити нека права ако не буду пописани. Никаква права нису изгубили - објашњава Чавић.

Портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић каже да је начин израде извода из Централног бирачког списка дефинисан законом.

- ЦИК БиХ изводе из Централног бирачког списка израђује на основу података које добије од Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА). Немамо основа, нити смо кад упоређивали број бирача са оним који се налазе на попису становништва који је спровела Агенција за статистику БиХ - рекла је Пирићева.

На велике разлике када је у питању омјер бирача и становника указали су и из НДП-а у којем тврде да је у БиХ и Републици Српској на сцени изборни инжењеринг, јер на једног пописаног грађанина долази 1,08 бирача.

Из Централне изборне комисије јуче су подсјетили да рок за пријаву бирача за гласање изван БиХ истиче 24. јула.

До 17. јула за гласање из иностранства ЦИК је примио 38.326 пријава, од чега је до сада обрађено 25.084. Установљено је да услове за регистрацију испуњава 22.906 пријава, док 2.178 пријава има недостатке. У уторак истиче и рок за промјену бирачке опције за расељена лица унутар БиХ, као и за бираче у Брчко дистрикту за одређивање бирачке опције у вези са избором ентитетског држављанства. Коначни Централни бирачки списак биће закључен до 23. августа.

Кандидатске листе

ЦИК БиХ јуче је завршио први круг овјере кандидатских листа за изборе у октобру ове године. Комисија је укупно запримила 808 листа на којима се налази 7.600 кандидата, а овјерене су 642 кандидатске листе, док су на њих 166 утврђени недостаци.

- Политички субјекти, гдје су утврђени недостаци, имају рок да их отклоне до уторка - саопштено је из ЦИК-а.

Одбијена је овјера листе странке БПС-Сефер Халиловић за предсједника и потпредсједнике РС јер је утврђено да је за тај ниво власти овјерена у оквиру коалиције Заједно за БиХ.

Одбијена је овјера двије листе Хрватске странке права за Парламент БиХ јер су за тај орган власти овјерени у оквиру коалиције Хрватско заједништво ХДЗ 1990-ХСП БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана