Бихаћу и Великој Кладуши потребна помоћ Министарства безбједности БиХ

nezavisne.com
Бихаћу и Великој Кладуши потребна помоћ Министарства безбједности БиХ

Бихаћ - Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона /УСК/ Анел Рамић рекао је да полиција све теже одговара безбједносним изазовима у вези са мигрантима који долазе у овај кантон, због чега је на потезу Министарство безбједности БиХ.

Након јучерашњег убиства мигранта у Великој Кладуши, Рамић каже да је очекивао помоћ и асистенцију Министарства безбједности БиХ и министра Драгана Мектића, али да до тога није дошло.


“Звао сам га јуче неколико пута и слао му поруке, међутим није ми се још јавио. Звао га је и премијер и очекујемо да ће се јавити. Једини ко ме јуче назвао из Сарајева је министар полиције Кантона Сарајево који ми је понудио своју помоћ”, рекао је Рамић за портал “Кликс.ба”.

Након што су припадници МУП-а УСК јутрос извршили претресе објеката које користе мигранти у Бихаћу, Рамић каже да се број миграната који долазе у овај кантон рапидно повећава.

Рамић каже да дневно од 50 до 70 миграната долази у овај кантон и да је до сада евидентирано више од 3.000 миграната широм кантона, највише у Бихаћу и Великој Кладуши, те мањим дијелом у Цазину и другим општинама.

“Ми једноставно више не можемо одговорити на изазове и на потезу је Министарство безбједности БиХ”, рекао је Рамић и додао да полиција и даље може одржавати безбједносну ситуацију у кантону на задовољавајућем нивоу.

Он каже да многи мигранти долазе у Ђачки дом у Бихаћу сматрајући да је ријеч о сабирном центру, те их ту полиција евидентира.

“Међутим, кад схвате да Ђачки дом није оно што су првобитно мислили, одлазе на неке друге локације”, каже Рамић.

Он напомиње да Влада ФБиХ још није дала сагласност за кориштење хала “Агрокомерца” у насељима Поље и Доња Видовска за смјештај миграната.

“Да је то урађено, ми бисмо их већ након јутрошње акције измјестили у те хале, а обавили бисмо акцију и у Великој Кладуши. Наредне седмице ићи ћемо и у Велику Кладушу, као и у насеље Штурлић у Цазину. Повући ћемо и већи број полицајаца и интервентне водове из сваке Полицијске управе како бисмо наставили ове акције”, рекао је Рамић.

Он истиче да су ресурси МУП-а УСК ограничени, али и само дјеловање, јер полиција не може ником забранити кретање.

Наводећи да је лично био против било каквог смјештаја миграната у Унско-санском кантону, Рамић каже да је локација у Великој Кладуши одабрана и да је полицији сада важно да они буду смјештени на једну локацију како би их могли боље контролисати.

Локалне власти у Великој Кладуши противе се смјештају миграната у објекте “Агрокомерца” у овој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана