Бихаћ: Безбједносна ситуацију због миграната значајно нарушена

РТРС
Бихаћ: Безбједносна ситуацију због миграната значајно нарушена

Седамдесет хиљада миграната налази се пред вратима БиХ. У Унско-санском кантону нема мјеста за нове мигранте, поручиле су кантоналне власти.

Иако је најава о распуштању два прихватна центра у Бихаћу и Великој Кладуши привремено одгођена, тамошње власти упозоравају да ће до тога доћи уколико надлежне бх институције нешто хитно не предузму по овом питању. Безбједносна ситуацију у овом кантону значајно је нарушена.

- Министарство безбједности БиХ мора да преузме контролу над мигрантским центрима у Бихаћу и Великој Кладуши, јер кантонална полиција није у стању самостално да се избори са овим проблемом – поручује министар унутрашњих послова УСК-а Нермин Кљајић.

Терет мигрантске кризе пао је на леђа кантона, у коме се тренутно налази 3.450 миграната, што је за 250 више од капацитета који може да прими. Мјеста за нове мигранте кажу, нема!

- И даље остајемо при својим захтјевима, дакле ако ово питање не ријеши кроз систем БиХ институција, бићемо принуђени да ова два центра , да идемо у правцу затварање - рекао је Нермин Кљајић министар Унутрашњих послова УСК-а.

Посебно забрињава информација да се у Грчкој налази 70 хиљада миграната, који ће ускоро кренути ка Европској унији. На том путу уцртана је и БиХ.

- Један од закључака је тај да се и даље инсистира максимално укључивање у рјешавање овог проблема и свих припремних радњи које слиједе у наредном периоду - исткао је Мустафа Ружнић премијер УСК-а. 

Тренутна ситуација не одговара ни мигрантима, који су све нервознији. Самим тим, повећан је и број кривичних дјела, па чак и оних најтежих.

Са тучама миграната у центру града Бишћани су свакодневно суочени. Безбједносна ситуација је далеко од повољне. Потврђено је да су међу мигрантима терористи, али и силоватељи. Мигрант који је крајем прошле године у Бихаћу силовао дјевојку био је ХИВ позитиван.

- Кроз нашу амбуланту прошао је један болесник који је био ХИВ позитиван, он је даље упућен на лијечење и испитивање у Клинички центар Сарајево - истакла је Ениса Шаботић начелница инфективног одјела Кантоналне болнице “др Ирфан Љубијанкић”.

Међутим, ту проблемима није крај. Мигрант заражен ХИВ-ом побјегао је из центра Ушивак у Хаџићима. Дан касније виђен је у Бихаћу, одакле му се губи сваки траг. Док се претпоставља да је напустио БиХ, забринутост Бишћана расте из дана у дан.

Доласком љепшег времена, притисак мигрантског таласа знатно је већи и на пограничне општине Српске. Од почетка године на подручју које покрива ПУ Приједор откривено је 180 миграната. Неупоредиво више у односу на исти период прошле године, када су на овом подручју евидентирана свега три мигранта.

У сјеверозападном дијелу Српске на удару су посебно општине Нови Град и Козарска Дубица. Стање безбједности за сада је под контролом.

- Нису евидентирана кривична дјела, нити прекршаји извршени од миграната на нашем подручју. Пратимо стање, контролишемо, сарађујемо са надлежним институцијама - навео је Сретоја Вујановић начелник ПУ Приједор.

Повећан прилив миграната примјетан је и у Бијељини, гдје је од почетка године евидентирано 158 миграната. Мигрантска криза осјети се и у Градишци, гдје је синоћ у полицијској акцији спријечен покушај кријумчарења људи и откривено 13 илегалних миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана