BiH u društvu Gvatemale i Ekvadora

Milijana Latinović
BiH u društvu Gvatemale i Ekvadora

BANjALUKA - Američki magazin “Forbs” objavio je godišnju listu najboljih zemalja za poslovanje na kojoj se BiH našla tek na 98. mjestu, što je u odnosu na prošlu godinu pad za jednu poziciju.

Lista “Najbolje zemlje za biznis 2019”, kako navode iz “Forbsa”, iskazuje mjeru u kojoj se u zemljama prihvataju kapitalne investicije.

Na prvom mjestu, po drugi put našla se Velika Britanija, dok je kao najlošija ocijenjena Centralnoafrička Republika.

Sve zemlje u regionu rangirane su bolje od BiH, pa je tako među bivšim jugoslovenskim republikama za poslovanje najpoželjnija Slovenija koja se nalazi na 31. mjestu. Hrvatska je zauzela 52. mjesto, dok se Srbija pozicionirala na 56. mjestu. Na listi koja obuhvata 161 zemlju svijeta, 68. mjesto zauzela je Makedonija, dok je 72. na listi Crna Gora.

Na začelju “Forbsove” liste, BiH društvo prave Namibija, Gvatemala, Ekvador i Senegal.

“Forbs” je najbolje zemlje za biznis rangirao na osnovu 15 kategorija, uključujući imovinska prava, poreze, tehnologiju, nivo korupcije, slobode, birokratije, veličinu tržišta, kvalitet života i radne snage.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe za “Glas Srpske” da je politička stabilnost prvi i osnovni uslov koji BiH treba da ispuni.

- BiH je gotovo u potpunosti politički i bezbjednosno nestabilna. Pojedini političari olako daju izjave o ratu, o promjenama koje bez rata nisu moguće i time tjeraju investitore odavde. Osim toga, kriminal i korupcija su toliko uzeli maha da se malo šta legalnim putem može završiti. S druge strane RS je napravila veliki iskorak u vezi sa registracijom preduzeća i to je pozitivno - rekao je Škrebić.

Dodao je da se konstantno spominje rasterećenje privrede i napredak, a da su poskupljenja najavljena i prije nego smo zakoračili u novu godinu.

- Najavljeno je poskupljenje struje za skoro 17 odsto za neke kategorije, a takvih naglih skokova cijena nema nigdje u svijetu. Ta priča da mi imamo jeftinu struju je samo djelimično tačna, jer kada na cijenu kilovat-časa dodamo vršno opterećenje, onda to uopšte nije jeftino - kazao je Škrebić i dodao da su u BiH neophodne reforme na svim nivoima.

Da je složenost političkog sistema u BiH glavna prepreka stranim investitorima potvrđuju i ekonomisti.

- Politička složenost je posebno vidljiva u FBiH gdje su na snazi različiti propisi, preklapanje nadležnosti, što ne doprinosi dobrom imidžu BiH kao poželjnoj destinaciji za ulaganje - rekao je za “Glas Srpske” izvršni direktor Udruženja ekonomista RS (SWOT) Saša Grabovac.

Dodao je da treba uzeti u obzir i kategorije na osnovu kojih se zemlje rangiraju.

- Neka istraživanja uzimaju u obzir samo tehničke stvari koje se veoma lako mogu poboljšati i ne zahtijevaju mnogo ni vremena niti su finansijski zahtjevne. Primjera radi, Makedonija je godinama bila lider u našem regionu po povoljnoj investicionoj klimi, ali zbog političke situacije nisu se baš proslavili kada je riječ o stranim investicijama - rekao je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana