BiH u crnom društvu po riziku od nasilja

Svjetlana Šurlan
BiH u crnom društvu po riziku od nasilja

London - Rizik od terorizma i političkog nasilja u BiH je na visokom nivou i uključuje mogućnost terorističkih napada i sabotaže, nemira, štrajkova, građanskih previranja, revolucija, pobuna, prevrata, pa čak i građanskog rata i rata.

Sumorne ocjene i crne scenarije iznijela je kompanija “Aon” u mapi rizika od terorizma i političkog nasilja za 2018. godinu. Šteta za ionako loš imidž u svijetu od ovakvih procjena može da bude ogromna s obzirom na to da je “Aon” vodeći u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika na poslovanje kompanija i osiguravajućih kuća.

Mapa rizika izrađena je u saradnji sa agencijom za nezavisna ekonomska istraživanja “Continuum, Economic” i Savjetodavnom grupom za rizike kao vodećom nezavisnom globalnom konsultantskom organizacijom za upravljanje rizicima.

BiH se našla među 17 zemalja u kojima je pogoršan rizik od terorizma i političkog nasilja u odnosu na prethodnu godinu i u rangu je sa Hondurasom, Mjanmarom, Južnom Korejom i Togom koji su takođe sa srednjeg nivoa opasnosti od terorizma i nasilja došli na visok nivo. BiH je uz Ukrajinu jedina zemlja u Evropi u kojoj je visok nivo rizika od terorizma i političkog nasilja, s mogućnošću ustanaka, revolucija, pobuna, prevrata, građanskog rata i rata. Na Kosovu je takođe evidentirana ova mogućnost, ali je ukupan rizik od terorizma i političkog nasilja na srednjem nivou, dok je u Srbiji i Crnoj Gori na niskom nivou, a u Hrvatskoj zanemariv.

BiH je u rangu sa Belorusijom, Češkom, Makedonijom i Poljskom u pogledu rasta rizika od štrajkova i intenzivnijeg političkog aktivizma.

- Procjenjuje se da je 40 odsto zemalja izloženo riziku od terorizma i sabotaže, a 60 odsto štrajkovima, neredima i rizicima civilne krize. Trećina zemalja je izložena građanskom ratu, međudržavnim ratovima ili riziku od državnog udara - naveo je “Aon” i dodao da je prijetnja Islamske države prestala da se širi, ali da još nije nestala i da su njeni sljedbenici prošle godine izveli napade u 29 zemalja, što je jednak broj kao i godinu ranije.

Član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milan Dakić rekao je da svrstavanje BiH na listu zemalja u kojima postoji visok rizik od terorizma treba da bude znak institucijama BiH da preduzmu mjere i pojačaju napore u suzbijanju rizika.

- RS i njene institucije preduzimaju sve što je u njihovoj mogući i nadležnosti. Na svakoj sjednici Odbora za bezbjednost razmatramo to pitanje i postoje podaci koji dokazuju da je poboljšano stanje - rekao je Dakić i dodao da zbog ovakvih izvještaja trpimo ogromnu štetu jer se u svijetu širi slika koja odvraća investitore da svoj kapital ulože u BiH, iako je realni rizik mnogo niži u odnosu na mnoga istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana