БиХ поново пријете санкције из Европе

Ведрана Кулага, Жељка Домазет
БиХ поново пријете санкције из Европе

Сарајево - БиХ овог мјесеца долази под лупу Савјета Европе због неизвршавања одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру која се односи на случај "Сејдић и Финци", а већ се спекулише да јој пријете и санкције, па чак и избацивање из тог европског тијела.

Европски суд за људска права је још 2009. године одлучио у корист Дерве Сејдића и Јакоба Финција који су тужили БиХ јер као припадници националних мањина нису могли да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ.

БиХ је неколико пута упозорена да мора испунити одлуку или ће бити суспендовано њено чланство у Савјету Европе или уведене санкције, али јој је сваки пут до сада прогледано кроз прсте због обећања да ће тај задатак бити испуњен. Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је 2017. године Резолуцију у којој је БиХ први пут позвана да спроведе одлуке које се односе на случајеве "Пилав против БиХ" и "Зорнић против БиХ" уз опомену да епилог чека и предмет "Сејдић и Финци".

Домаћи лидери су небројено пута саопштавали да су на прагу договора о спровођењу одлуке Европског суда за људска права која захтијева измјену законодавства, првенствено Устава и Изборног закона БиХ. Проблем је настао у ФБиХ између хрватских и бошњачких структура које не могу да се договоре у вези са избором члана Предсједништва БиХ. Српска је прије неколико година дала приједлог да у Уставу БиХ, умјесто Србин пише да се бира један члан Предсједништва БиХ из РС.

Члан делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић из СНСД-а каже да не зна да ли ће Европљани посегнути за санкцијама или чак избацивањем БиХ из чланства, али да прелиминарни извјештај посматрачког тима не улива наду.

- Ријеч је о првом извјештају након 2013. године када је вођена жустра расправа о неспровођењу одлуке у случају "Сејдић и Финци". Тада нам је остављена могућност да до избора 2014. имплементирамо ту одлуку, али то се није десило. Вјерујем да ће извјестиоци и посланици у дискусији то истаћи. У прелиминарном тексту има много негативних констатација о стању у БиХ, степену напретка и демократизацији њених институција - рекла је Марковићева уз опаску да БиХ ипак није једина чланица Савјета Европе која није извршила одлуке Европског суда за људска права.

Члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Нермина Капетановић из СДА сматра да се лако може десити да Савјет одлучи да санкционише БиХ јер није урадила посао, а замјеник предсједавајућег те комисије Огњен Тадић из Народне странке истиче да је БиХ стално под неком врстом санкција.

- Те санкције су највише видљиве у томе како се мрцвари земља умјесто да буде примљена у ЕУ и да се заврши коначно са том причом и да дођу бољи дани - рекао је Тадић.

Члан ове парламентарне комисије Саша Магазиновић из СДП-а каже да му није познато откуд Капетановићевој информације о санкцијама и да су оне ствар спекулација, а не реалности.

- Чињеница је да БиХ има обавезу да спроведе дати задатак, али нико није помињао санкције. Могуће је да је неко од посланика то поменуо, али сигуран сам да санкција неће бити - рекао је Магазиновић.

Његова колегиница Зденка Џамбас из ХДЗ-а БиХ истиче да је затечена изјавом Капетановићеве.

- Мислим да је изјава Капетановићеве изречена у дневнополитичке сврхе и да је у служби  измјена Изборног закона и потенцирања имплементације пресуде "Сједић и Финци", а то је немогуће без промјене Устава БиХ. За такве ствари немамо ни натполовичну већину у Парламенту БиХ - казала је Џамбасова.

БиХ је 2002. примљена у Савјет Европе, а крајем децембра прошле године је уприличена свечаност поводом 15 година чланства.

Резолуција

Посљедњом резолуцијом Парламентарне скупштине Савјета Европе, осим на случај "Сејдић и Финци" властима у БиХ је указано и на предмете "Пилав против БиХ" и "Зорнић против БиХ".

Европски суд за људска права је 2016. године пресудио у корист хирурга из Сребренице Илијаза Пилава, који је 2007. тужио је БиХ јер није могао да се као Бошњак кандидује за члана Предсједништва БиХ из РС. Исти суд је двије године раније пресудио у корист Азре Зорнић која је тужила БиХ јер није могла да учествује као кандидат на изборима за Дом народа и Предсједништво БиХ јер се не изјашњава као припадница било које етничке групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана