BiH ponovo na sivoj listi?

Vedrana Kulaga
BiH ponovo na sivoj listi?

Sarajevo - BiH je formalno otvorila put za nadogradnju zakonskih okvira za jaču borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nakon što je ove godine skinuta sa međunarodne finansijske "sive liste", ali upućeni upozoravaju da je situacija krajnje neizvjesna.

Odluka o formiranju radne grupe za izradu nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojena je u julu na sjednici Savjeta ministara, a objavljena u najnovijem broju "Službenog glasnika BiH", čime je omogućen početak rada.

Na sjednici Savjeta ministara je prihvaćena inicijativa da predsjedavajući te radne grupe bude neko iz Ministarstva bezbjednosti BiH ili Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz finansijsko-obavještajnog odjeljenja, a nikako šef Manivalove delegacije BiH. Članovi su dužni da dođu do akta koji će biti u skladu sa direktivama EU i rezultatima analiza i procjena rizika, te koji će harmonizovati cijeli sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa preporukama međunarodnih institucija koje prate tu oblast.

Mjesto u radnoj grupi dobili su predstavnici bezbjednosnih, pravosudnih i ostalih nadležnih institucija na nivou BiH, ali i iz institucija Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, a administrativno-tehničke poslove obavljaće sekretar koji će biti imenovan iz Agencije za istrage i zaštitu BiH.

- Na sastancima će po potrebi biti stručni konsultanti - piše u objavljenoj odluci, u kojoj je naznačeno da radna grupa povjereni posao mora završiti u roku od godinu.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost odlazećeg saziva Parlamenta BiH Mario Karamatić kaže da je u ovom momentu teško prognozirati kada će BiH dobiti novi zakon, ali da je i dalje više nego jasno da zemlja ima velikih problema sa terorizmom i pranjem novca.

- Stanje je sve crnje i očekujem da nas vrate tamo gdje smo i bili. BiH definitivno ima problem sa terorizmom, ma koliko mi ćutali o tome i strah me da će samo dodatno da pojačava - rekao je Karamatić.

On je naglasio da je u BiH teško bilo šta napraviti ako se ne slaže samo jedna od strana.

- Novi akt bi svakako trebalo da ojača tu borbu, ali je pitanje nad pitanjima ono koje se tiče realizacije u praksi. Drugo je kada bi i ko mogao da usvoji taj zakon, a posljednje ko će od bošnjačkih kolega podići ruku za taj akt - zaključio je Karamatić.

BiH je u februaru ove godine na plenarnoj sjednici Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF) u Parizu skinuta sa "sive liste" te organizacije i uvedena u redovan režim izvještavanja. Iz Savjeta ministara tada je saopšteno da su koristi za BiH zbog toga višestruke jer su, između ostalog, trpjeli i privredni subjekti, te upozoreno da je to tek prvi korak i da zemlja mora još napredovati.

U legalnim novčanim tokovima u BiH je za samo prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima nadležnih institucija, otkriveno gotovo 57 miliona maraka opranog novca, što je apsolutni rekord.

Nove tehnike

Nadležni u Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA su još prije tri godine ukazali na probleme i otežavajuće okolnosti sa kojima su susreću. Upozorili su da "perači" novca koriste nove tehnike, ali i dodali da su uočeni trendovi u novčanim transferima koji se odvijaju u finansijskom sektoru BiH, iz BiH i prema BiH. Povećan je i broj prijava koje indirektno ukazuju na razne vrste prevara, od krađe identiteta, lažiranja isprava, do zloupotrebe ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana