БиХ поново на сивој листи?

Ведрана Кулага
БиХ поново на сивој листи?

Сарајево - БиХ је формално отворила пут за надоградњу законских оквира за јачу борбу против прања новца и финансирања терористичких активности након што је ове године скинута са међународне финансијске "сиве листе", али упућени упозоравају да је ситуација крајње неизвјесна.

Одлука о формирању радне групе за израду нацрта закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности усвојена је у јулу на сједници Савјета министара, а објављена у најновијем броју "Службеног гласника БиХ", чиме је омогућен почетак рада.

На сједници Савјета министара је прихваћена иницијатива да предсједавајући те радне групе буде неко из Министарства безбједности БиХ или Агенције за истраге и заштиту (СИПА) из финансијско-обавјештајног одјељења, а никако шеф Манивалове делегације БиХ. Чланови су дужни да дођу до акта који ће бити у складу са директивама ЕУ и резултатима анализа и процјена ризика, те који ће хармонизовати цијели систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у складу са препорукама међународних институција које прате ту област.

Мјесто у радној групи добили су представници безбједносних, правосудних и осталих надлежних институција на нивоу БиХ, али и из институција Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, а административно-техничке послове обављаће секретар који ће бити именован из Агенције за истраге и заштиту БиХ.

- На састанцима ће по потреби бити стручни консултанти - пише у објављеној одлуци, у којој је назначено да радна група повјерени посао мора завршити у року од годину.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност одлазећег сазива Парламента БиХ Марио Караматић каже да је у овом моменту тешко прогнозирати када ће БиХ добити нови закон, али да је и даље више него јасно да земља има великих проблема са тероризмом и прањем новца.

- Стање је све црње и очекујем да нас врате тамо гдје смо и били. БиХ дефинитивно има проблем са тероризмом, ма колико ми ћутали о томе и страх ме да ће само додатно да појачава - рекао је Караматић.

Он је нагласио да је у БиХ тешко било шта направити ако се не слаже само једна од страна.

- Нови акт би свакако требало да ојача ту борбу, али је питање над питањима оно које се тиче реализације у пракси. Друго је када би и ко могао да усвоји тај закон, а посљедње ко ће од бошњачких колега подићи руку за тај акт - закључио је Караматић.

БиХ је у фебруару ове године на пленарној сједници Радне групе за финансијске мјере против прања новца (ФАТФ) у Паризу скинута са "сиве листе" те организације и уведена у редован режим извјештавања. Из Савјета министара тада је саопштено да су користи за БиХ због тога вишеструке јер су, између осталог, трпјели и привредни субјекти, те упозорено да је то тек први корак и да земља мора још напредовати.

У легалним новчаним токовима у БиХ је за само првих шест мјесеци ове године, према подацима надлежних институција, откривено готово 57 милиона марака опраног новца, што је апсолутни рекорд.

Нове технике

Надлежни у Финансијско-обавјештајном одјељењу СИПА су још прије три године указали на проблеме и отежавајуће околности са којима су сусрећу. Упозорили су да "перачи" новца користе нове технике, али и додали да су уочени трендови у новчаним трансферима који се одвијају у финансијском сектору БиХ, из БиХ и према БиХ. Повећан је и број пријава које индиректно указују на разне врсте превара, од крађе идентитета, лажирања исправа, до злоупотребе овлашћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана