БиХ пасоша се ове године одрекло више од четири хиљаде грађана

Агенције
БиХ пасоша се ове године одрекло више од четири хиљаде грађана

Сарајево - Свакодневно и масовно се грађани Босне и Херцеговине одричу свог држављанства. Од јануара до 11. децембра ове године пасоша БиХ одрекло се чак 4.099 грађана.

Податак је ово Министарства цивилних послова БиХ, а Зорица Руљ, портпарол тог министарства, каже да у поступку одрицања од бх. држављанства странке нису дужне навести разлоге због којих то чине.

Млади и образовани

“Али, у неформалним разговорима најчешће као разлог наводе право на посједовање некретнина, олакшано путовање, олакшано студирање у иностранству, радноправни статус и слично” каже Руљ.

Она истиче да је велики број држављана БиХ који се у посљедње вријеме одричу држављанства БиХ рођен у иностранству, да су млађи од 30 година. Каже, образовани су и потпуно интегрирани у срединама у којима живе и много боље говоре енглески и њемачки него језике који су у употреби у БиХ.

Све су ово питања којима се надлежни у БиХ протеклих година нису бавили, нити су овом проблему поклањали довољно пажње. Зато смо и дошли у ситуацију да је од 1996., када се у тој години држављанства одрекло шест особа, до данас број оних који више не желе пасош ове земље попео на више од 4.000.

Срамотни приход 

Иначе, од краја рата до данас евидентирано је 84.410 оних који су затражили исписницу из држављанства. Занимљиво је да БиХ таксу која се плаћа за одрицање од држављанства убраја у буџетски приход на нивоу државе. Још је интересантније да су креатори овогодишњег буџета предвидјели да ће од такси за испис из држављанства у овој години приходовати око 2,2 милиона КМ. Али, већ сада рачуница показује да тај број премашује три милиона марака, што је заиста поражавајуће.

Најчешће постају Нијемци, Аустријанци, Словенци...

Према подацима Министарства цивилних послова, највише некадашњих држављана БиХ постали су, барем формално, Нијемци, Аустријанци, Словенци, Норвежани, Чеси... У међувремену, они који су се одлучили за дански пасош, могли су задржати и онај БиХ, јер је Данска донијела закон према којем се њихови будући држављани не морају одрећи држављанства земље из које долазе.

Цијена таксе

Таксу у износу од 800 КМ плаћају сви они који се држављанства одричу у корист свих земаља свијета, изузев ако узимају држављанство неке од земаља бивше СФРЈ. У том случају плаћају 200 КМ. Но, одрицање од бх. држављанства може бити и скупље ако захтјев неко подноси путем дипломатско-конзуларне мреже БиХ, јер се тада плаћа и конзуларна такса, па захтјев кошта око 1.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана