BiH na korak od nove sramote

Vedrana Kulaga
BiH na korak od nove sramote

Banjaluka, Sarajevo - BiH, po svemu sudeći, nekoliko dana dijeli od nove sramote na međunarodnoj sceni jer su gotovo nikakve šanse da do ponedjeljka dostavi listu parlamentarne delegacije za učešće u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

BiH je 2002. primljena u Savjet Evrope, a u nekoliko navrata je upozoravana da joj slijede sankcije, pa i isključenje iz tog tijela zbog neizvršavanja, između ostalog, odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, ali domaćim liderima je svaki put progledano kroz prste zbog obećanja da će zadatak biti ispunjen.

Zemlje članice, prema pravilima Savjeta Evrope, moraju imenovati nove članove delegacije, ukupno njih deset, u Parlamentarnoj skupštini najkasnije šest mjeseci od održavanja izbora jer u suprotnom slijedi privremena suspenzija u radu te evropske institucije.

Iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH u tehničkom mandatu juče je ponovo upozoreno da je ponedjeljak posljednji rok za dostavljanje liste članova parlamentarne delegacije i da će, ako bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH biti jedina od 47 zemalja koja neće učestvovati u radu u Savjetu Evrope.

- Ako se to desi, imaće negativne posljedice za evropski put i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu - istaknuto je u saopštenju.

Naglašeno je da Parlament BiH, koji je jedini nadležan za taj posao i za njega snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda u RS i FBiH, jer izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, poput izbora novog generalnog sekretara Savjeta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

- Komitet ministara Savjeta Evrope 17. maja je stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da poštuje obaveze i da je privržena evropskim vrijednostima - piše u saopštenju.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek juče je istakao za “Glas Srpske” da je gotovo izvjesno da neće biti produženja roka za BiH, ali da ne mogu 100 odsto predvidjeti odluku Parlamentarne skupštine.

- Ako BiH ne bude prisutna, to će se primijetiti. Ne možemo i ne želimo da spekulišemo kakav uticaj to može donijeti na međunarodnoj sceni, ali definitivno je da neće poboljšati imidž zemlje i neće pomoći njenim integracionim naporima - rekao je Štefanek i dodao da će BiH sljedeću šansu imati u januaru 2020. godine.

- Neće biti određeni posebni uslovi jer će delegacije 47 država članica morati predstaviti nove akreditive ako žele da učestvuju - zaključio je Štefanek.

Dugogodišnji član delegacije u Savjetu Evrope Milica Marković (SNSD) ne vjeruje da će delegacija biti sastavljena do isteka roka jer za to, kako kaže, nema političke volje kod stranaka iz FBiH.

- Vjerujem da će Komitet ministara stav zauzeti na sjednici nakon junskog zasjedanja, odnosno u prvoj polovini jula. Ovo je prvi put od kada je BiH članica Savjeta Evrope da nema delegacije jer je postojala i kada smo bili samo posmatrači, odnosno dok nismo dobili status punopravne članice. To sve govori da je riječ o potpuno disfunkcionalnoj zemlji - rekla je Markovićeva i dodala da je sada BiH sama sebe suspendovala jer su ranije drugi time samo prijetili.

Savjet ministara

Iz MIP-a, između ostalog, napominju i da izbor novog Savjeta ministara nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije. U saopštenju su podsjetili da nakon izbora 2010. godine taj savjet nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano je učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Savjeta Evrope.

+++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana