BiH mora donijeti novi zakon o zaštiti ličnih podataka: Agencija piše, ministarstvo traži eksperte

Vedrana Kulaga
BiH mora donijeti novi zakon o zaštiti ličnih podataka: Agencija piše, ministarstvo traži eksperte

Sarajevo - BiH bi do kraja godine trebalo da dobije novi zakon o zaštiti ličnih podataka kako bi išla u korak sa direktivama Evropske unije, ali još nije poznato ko će biti njegov autor.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH prošlog ljeta je pisala Savjetu ministara BiH o potrebi da se što prije krene sa izradom novog zakona zbog direktiva EU čija primjena ove godine počinje u njenim članicama.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka su istovremeno počeli da pišu novi zakon. Direktor Petar Kovačević kaže da će do kraja marta uputiti Ministarstvu civilnih poslova BiH svoj prijedlog zakona koji će biti usklađen sa uredbom usvojenom prije dvije godine u EU. Kovačević je naglasio da stanje u toj oblasti mora biti podignuto na viši nivo i povećane kazne za kršenje zakona o zaštiti ličnih podataka.

- Dugo radimo na našem prijedlogu zakona koji ćemo da dostaviti resornom ministarstvu, a da li će nas uključivati ili neće u svoje planove, još ne znamo - istakao je Kovačević.

Upozorava da bi BiH mogla da ima problema ako taj posao ne uradi u skorije vrijeme.

- Prvi korak je da bude donesen zakon, ali da on ne ostane mrtvo slovo na papiru. EU je posvećena zaštiti ljudskih prava i ličnih podataka, kazne za zloupotrebe su izuzetno visoke, tako da ćemo i mi morati da pratimo kaznenu politiku, a to znači veće kazne nego do sada. Moramo ojačati i prava i obaveze onih koji obrađuju lične podatke. Svakim danom je sve veća potreba za obradom podataka i trebaju nam zdrave osnove da oni ne bi bili zloupotrebljavani - kazao je Kovačević i dodao da nije zadovoljan trenutnim nivoom zaštite ličnih podataka.

O novom zakonu o zaštiti ličnih podataka juče je trebalo da bude riječi i na sjednici Savjeta ministara BiH. Dnevnim redom zasjedanja bilo je predviđeno razmatranje informacije Ministarstva civilnih poslova o potrebi formiranja radne grupe za izradu novog zakona o zaštiti ličnih podataka.

- Zatražili smo da bude formirana grupa stručnjaka koja bi radila na tome - kazali su u Ministarstvu civilnih poslova.

Zloupotrebe

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH lani se suočila sa velikim brojem prigovora građana koji su se žalili da su im i u javnom i u privatnom sektoru zloupotrijebljeni lični podaci.

Agencija je do sada izricala novčane kazne u maksimalnom iznosu od 10.000 KM. Proteklih godina najviše prekršajnih naloga izdala je bankama zbog traženja matičnog broja prilikom plaćanja komunalnih usluga. Među slučajevima zloupotrebe zanimljivi su zahtjev za kopiju lične karte prilikom upisa na kurs stranog jezika i traženje matičnog broja pri kupovini karte za fudbalsku utakmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana