Без сагласности о амандманима Клуба Бошњака

Срна
Без сагласности о амандманима Клуба Бошњака

Бањалука - Вијеће народа Републике Српске није данас у Бањалуци постигло сагласност о амандманима Клуба Бошњака на Закон о средњем образовању и васпитању, у вези са одлуком о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса.

Амандмани на закон су се односили на назив језика и националне саставе савјета и школских одбора.


Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић рекла је новинарима да ће о амандманима бити ријечи на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Репбулике Српске, која би требало да буде одржана у наредних седам дана.

"Уколико и тада не буде сагласности о свему ће одлучивати Уставни суд Републике Српске. Амандмани се односе на нешто што је већ дефинисано и у Закону о основном образовању, а о чему је раније одлуку донио и Уставни суд Републике Српске", навела је Тешановићева.

Потпредсједавајући Вијећа народа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија рекао је да је Клуб Бошњака тражио да законом буде прописан назив "босански језик".

"Годинама се у образовном систему у Републици Српској, дјеци бошњачке националности, у документима уписује да изучавају језик жбошњачког народаж, а не онако како се зове жбосански језикж", каже Чамџија.

Предсједавајући Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић рекао је да овај клуб није гласао за амандмане, јер је дио законских рјешења идентичан са Законом о основном и средњем образовању БиХ.

"Чини се да се одлука о покретању заштите виталног националног интереса Клуба Бошњака не доноси у Вијећу народа, него, нажалост, ван Републике Српске", истакао је Петровић.

Закон о средњем образовању и васпитању Народна скупштина Републике Српске усвојила је у фебруару ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана