Bevanda i Zvizdić u verbalnom ratu zbog Plenkovića

Bevanda i Zvizdić u verbalnom ratu zbog Plenkovića 20.10.2018 13:02 | Željka Domazet

Sarajevo - Andrej Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, poručio je u petak predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, nakon čega je dobio žestok odgovor ministra Vjekoslava Bevande, ali i samog Plenkovića.

- Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Evropske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram BiH - naveo je Zvizdić, dodavši da to nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.

Zvizdić smatra da Plenković na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

- Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu s odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH. Nema nikakve potrebe da premijer Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH dobro poznaju situaciju u našoj zemlji - naveo je Zvizdić.

Bevanda je u petak u pismu Plenkoviću naveo da Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i, služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantuje njegova istupanja u institucijama Evropske unije.

- Vi, kao legitimni predstavnik Republike Hrvatske, imate obavezu da štitite odredbe Dejtonskog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u BiH, što je, bez svake sumnje, slučaj nakon oktobarskih opštih izbora, kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapantnu istinu da jedan konstitutivni narod može, bez imalo skrupula, izabrati člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu - naveo je Bevanda.

On navodi da je hrvatski premijer Plenković iskazao spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukaže predstavnicima institucija Evropske unije na ove anomalije i nedemokratsko ponašanje, s izraženom tendencijom majorizovanja najmalobrojnijeg naroda u BiH.

- Na kraju želim napomenuti da Savjet ministara BiH nije vlada, pa samim time ni gospodin Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi gospodina Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Savjeta ministara BiH, nego su to isključivo lični ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politizovanja i dezinformisanja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost BiH u drugi plan - zaključio je Bevanda.

Teze iz 19. vijeka

Izjave Denisa Zvizdića u petak je prokomentarisao i Plenković, rekavši da su teze i teorije o nemiješanju u unutrašnje poslove ostale u međunarodnim odnosima u 19. vijeku.

- Mi smo sada u 21. vijeku. S obzirom na činjenicu da je Hrvatska i potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, zainteresovani smo da se on i 23 godine nakon potpisivanja sprovodi onako kako je i zamišljen - rekao je Plenković.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica