Бертон: Вријеме је да БиХ оствари значајан напредак

Глас Српске
Бертон: Вријеме је да БиХ оствари значајан напредак

Сарајево - Будући да ће ове године у октобру у Босни и Херцеговини бити одржани општи избори, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ амбасадор Брус Бертон позвао је бх. политичаре да се удаље од реторике подјела и уских политичких интереса, јер, како је рекао у разговору за Фену, вријеме је да БиХ оствари значајан напредак.

"Политички лидери имају одговорност да створе повољну политичку климу и раде на задовољењу стварних потреба грађана ове земље",  казао је.

Осврнувши се на рад Мисије ОЕБС-а у БиХ у претходној години, напоменуо је да је њихова сврха остварење вишег степена просперитета и сигурности у БиХ, што би требало да доведе до побољшања квалитета живота свих грађана БиХ, а то, истиче, не може бити постигнуто за само годину дана.

"Ја лично, као и сви запослени у Мисији, предано радимо на испуњењу тих циљева и задатака, а судећи према реакцијама које долазе од грађана и наших партнера, можемо рећи да смо задовољни резултатима оствареним у прошлој години. Наравно, увијек се може урадити више",  сматра Бертон.

Нагласио је да је сваки догађај који Мисија ОЕБС-а у БиХ организује, без обзира да ли се ради о школама, законодавним институцијама, медијима или правосуђу, од локалног до највишег нивоа власти, доприноси, на одређени начин, побољшању квалитета живота у БиХ. То је, каже, њихов примарни циљ.

Навео је неке од таквих активности, као што је подршка коју је Мисија ОЕБС-а пружила иницијативи средњошколаца из Јајца, с циљем спрјечавања даљњих подјела у образовању, а која је довела до одустајања од стварања новог примјера "двије школе под једним кровом".

Осим тога, прошле године Мисија ОЕБС-а у БиХ успјешно је окончала Пројект јачања капацитета за процесуирање предмета ратних злочина, чији је циљ био повећање квалитета и ефикасности процесуирања предмета ратних злочина.

"У оквиру овог Пројекта издвојена су средства за организирање посебних обука за тужиоце, судије, адвокате и службенике за подршку свједоцима у предметима ратних злочина, а запослено је и стручно особље у судовима и тужилаштвима",  појаснио је Бертон.   

Такођер, подсјетио је и на наставак јачања мреже Коалиција за борбу против мржње, наводећи да на подручју БиХ тренутно дјелује 31 коалиција које раде на промовисању толеранције, спрјечавању инцидената мотивисаних мржњом те реакцији заједнице на такве инциденте.

"Ово су само неки од примјера, а има их још много. Велики дио наших активности је остварен на локалном нивоу и прави разлику у свакодневном животу локалних заједница, било да се ради о доприносу побољшању квалитета образовања или ефикасности правосудног Система", истакао је.

Као приоритете Мисије ОЕБС-а у БиХ за ову годину издвојио је наставак пружања подршке бх. властима у јачању владавине права, борби против сегрегације и дискриминације у образовању, побољшању укупног стања људских права у земљи, промовисању  толеранције и поштивања људских права у локалним заједницама те спрјечавању корупције и заштити слободе медија.

Такође, напоменуо је, наставиће радити и у сектору сигурности, с посебним нагласком на спрјечавање радикализације и насилног екстремизма.

"Наравно, будући да је ово година у којој се одржавају избори, наша ће пажња бити усмјерена и на изборни процес у БиХ",  додао је.

Имајући у виду да је Мисија ОЕБС-а у БиХ, између осталог, ангажирана на успостави ефикаснијег система образовања, посебно је истакао да БиХ не може постати просперитетна држава уколико не осигура инклузивно, квалитетно образовање за будуће генерације.

"Напредак у области образовања је могућ и пријеко потребан. Нажалост, дјеца у БиХ често се користе као средство за остварење политичких циљева, због чега проблеми у школама остају занемарени", мишљења је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.  

Такођер, осврнуо се и на измјене и допуне Изборног закона БиХ, што је још једно од питања на којима је Мисија ОЕБС-а ангажована, констатујући да је напредак у изналажењу законског рјешења за измјену Изборног закона и испуњењу обавеза проистеклих из пресуда Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, изостао.

"За било какав напредак, било да се ради о измјенама и допунама Изборног закона,  увођењу пријеко потребних промјена у систем образовања или нечем другом, кључна је политичка воља",  казао је Бертон.

Како је рекао, међународна заједница пружа подршку политичким лидерима у проналажењу компромиса, али она неће наметати било каква рјешења.

"Политички лидери, а не међународна заједница, одговорни су за остваривање напретка у овој земљи", подвукао је.

Шеф Мисије ОЕБС-а у разговору за Фену указао је на још једно битно питање, а то је слобода медија, која је током прошле године била угрожена више пута и на много начина.

"Сваки напад на новинаре је напад на слободу говора. Сигурност новинара мора бити загарантована у сваком демократском друштву, укључујући и БиХ", сматра Бертон.  

Снажно је осудио све притиске на новинаре у БиХ, било кроз пријетње по физичку сигурност или на било какав други начин те позвао надлежне институције да учине све што је у њиховој моћи да побољшају стање слободе медија у БиХ.

Додао је да мисија ОЕБС-а у БиХ очекује да ће сваки случај напада и застрашивања новинара бити адекватно испитан и процесуиран те да ће током ове године наставити сарађивати са свим надлежним актерима, како би осигурали заштиту и поштовање слободе медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана