Bećirovića imenovali bez pitanja

Željka Domazet
Bećirovića imenovali bez pitanja

Sarajevo - Na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, koja je zakazana za srijedu, osim davanja svečane izjave delegata Denisa Bećirovića, naći će se i njegov zahtjev da bude smijenjen sa mjesta zamjenika šefa Kluba Bošnjaka, jer je na tu poziciju imenovan a da ga za to niko nije pitao.

Većinu u klubu čine delegati SDA, a Bećirović je u odsustvu imenovan za zamjenika šefa kluba, čemu su se usprotivili i on i njegova stranka SDP.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović rekao je za “Glas Srpske” da je ova stranka najoštrije osudila nelegitiman i licemjeran pokušaj imenovanja Bećirovića.

- Ovo je još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP BiH. Nedopustivo je da se tako igra sa ljudima. To je SDA učinila u trenutku kada je Bećirović sahranjivao svoga oca, nije bio na sjednici, niti je preuzeo mandat. Da je SDA ušla u zonu bezakonja pokazuje i to da su na tu poziciju imenovali čovjeka koji nije ni preuzeo mandat. Osim toga, niko ga o tome ništa nije pitao - kaže Magazinović.

Tvrdi da su imenovanje izrežirali delegati iz SDA Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić.

- To je apsolutno neprimjeren, nemoralan i nepristojan čin, kojim su željeli da od SDP BiH naprave politički privjesak SDA. SDP i njegovi predstavnici neće biti ni zamjene, niti zamjenici predstavnika SDA u organima vlasti BiH. Ulogu političke rezerve SDA i političkog privjeska prepuštamo strankama i političarima koji mjesecima javno zagovaraju i iskazuju ogromnu želju da budu politička ikebana aktuelne vlasti. Bećirović je izabran u Dom naroda legalno i u taj dom ulazi sa većim brojem glasova nego što su na opštim izborima zajedno dobila sva tri aktuelna delegata SDA. Nikakav zamjenik Bećirović neće biti - poručio je Magazinović.

Dodaje da SDA na ovaj način pokušava diskreditovati kadrove i visoke funkcionere SDP-a.

- Bećirović će na sjednici zahtijevati da se odluka o nelegitimnom imenovanju stavi van snage. SDA smatra da se može ponašati mimo zakona i ovakvo njihovo ponašanje je još jedan razlog zašto smo rekli da sa njima nećemo ni u kakvu koaliciju - zaključuje Magazinović.

Bećirović jedini delegat iz SDP-a

 

Na narednoj sjednici naći će se i prijedlog odluke o imenovanju sekretara Doma naroda Parlamenta BiH.

Kako nezvanično saznajemo novi sekretar biće Gordana Živković, bivša savjetnica za pravna pitanja Misije OEBS-a u BiH. Na toj funkciji do sada je bio Bojan Ninković, kadar SDS-a, koji je nedavno imenovan za direktora Fonda za povratak BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana