Bariša Čolak za “Glas Srpske”: Ekonomske reforme nisu lijek za sve boljke u BiH

Željka Domazet
Bariša Čolak za “Glas Srpske”: Ekonomske reforme nisu lijek za sve boljke u BiH

Aktuelna vlast na nivou BiH na kraju svog mandata ne može se pohvaliti velikim rezultatima, a sve dok politički problemi ne budu rješavani uporedo sa ekonomskim, teško ćemo doći do rješenja za dugoročnu stabilnost, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak.

- U BiH stalno griješimo vjerujući da su ekonomske reforme rješenje svih problema. Vjerujem, ipak, da ćemo u narednom periodu doći do određene stabilizacije. Ovo je evropski prostor, ali naše ponašanje dobrim dijelom odudara od evropskog ponašanja - kaže Čolak, koji kao najveći uspjeh vlasti ističe težnju i postignute rezultate ka EU.

GLAS: Kako ocjenjujete rad Parlamenta BiH čiji je mandat na izmaku?

ČOLAK: Parlamentarna većina od početka nije oslikavala istinske rezultate opštih izbora. To je bila jedna od glavnih smetnji zašto vlast nije funkcionisala.

GLAS: Kraj mandata obilježava i neusvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku. Postoji li mogućnost da to bude urađeno do kraja mandata?

ČOLAK: Postoje šanse, ali vrijeme nam nije saveznik. Sjednica Predstavničkog doma je zakazana za 4. septembar, dok Dom naroda još nije zakazao sjednicu, ali teško je vjerovati da možemo nešto napraviti u kampanji koja traje mjesec. Ministarstvo pravde imalo je svoj prijedlog izmjena ZKP-a, ali se nikada nije našao na sjednicama Savjeta ministara. Najdirektniji krivac je predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić koji nije obezbijedio da se o tom uopšte razgovara na sjednici. Ta loptica je odmah prebačena na parlamentarce, što nije u redu.

GLAS: BiH je dugo bez parlamentarnog nadzora nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom. Kakvu to poruku šalje?

ČOLAK: Zajednička komisija za nadzor nad OBA je jedna od najvažnijih. Međutim, problem se pojavio u Predstavničkom domu i nije riješen do danas. Ta komisija nije sastavljena na zakonit način. Smjenom predsjedavajućeg te komisije Nikole Špirića nije izabran niko iz SNSD-a, koji je najjača opoziciona stranka u Parlamentu. Zakon kaže da sastav komisije mora odgovarati snazi svake od stranaka u Predstavničkom domu. Ona ne može donositi zakonite odluke ako nije sastavljena na zakonit način. Na čelu komisije mora biti neko iz opozicione stranke, a ne iz pozicije. Tu krivicu adresiram na dvije osobe u Kolegijumu Predstavničkog doma, Šefika Džaferovića i Mladena Bosića.

GLAS: BiH još nije usvojila revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina iako je zvaničnicima Evropske unije obećano da će biti usvojena. Dokle će se to odugovlačiti?

ČOLAK: Radi se o neozbiljnom odnosu prema veoma bitnoj stvari. Mi to, prije svega, moramo učiniti zbog sebe, jer nećemo valjda narednih 20-30 godina rješavati pitanje ratnih zločina i biti zarobljeni u prošlosti. Mi smo propustili šansu i nismo ispoštovali prvu strategiju. Sada imamo dokument koji je usaglašen, ali, jednostavno, Zvizdić strategiju ne želi da stavi na dnevni red sjednica. Koji su razlozi, trebalo bi da pitate njega.

GLAS: Lidera HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića često optužuju da želi treći entitet.

ČOLAK: Sam pojam “trećeg entiteta” je profanisan i dobio je sasvim drugu dimenziju. Naša ideja su bile četiri federalne jedinice, a moglo ih je biti i više. O tome treba da se razgovara i za to treba saglasnost sva tri naroda. Nije to moguće postići željama i nastojanjima samo jednog naroda. Najveći kritičari pominjući treći entitet izjednačavaju to sa podjelom BiH. Ne vjerujem da nisu svjesni da to nije tako. Ne vidim gdje su vidjeli podjelu kada je riječ o prijedlogu HDZ-a BiH.

GLAS: Kakvi su naši odnosi sa susjedima? Puno bure se diže u vezi sa izgradnjom pelješkog mosta, kao i oko saradnje sa Beogradom, jer se zamjera Čoviću što ide u Beograd i što ide u Zagreb.

ČOLAK: Da bismo živjeli bolje i uspješnije, mi moramo imati dobre odnose sa susjedima. Neće nas ni EU ako budemo u stalnoj svađi. Kada je riječ o pelješkom mostu, bespotrebno se diže tolika prašina. Hrvatska spaja svoju teritoriju i to je njihovo suvereno pravo. Time ni na koji način ne šteti BiH, ali nekome trebaju tenzije i predizborni poeni.

Izborni zakon

GLAS: Može li se Hrvatima u BiH ponovo desiti “Željko Komšić” na narednim opštim izborima?

ČOLAK: Dok god Izborni zakon BiH ne bude promijenjen, mi Hrvati smo u opasnosti da nam drugi biraju člana Predsjedništva BiH. Ipak, mislimo da je naše biračko tijelo dovoljno snažno, jako i osviješteno i da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovo dobiti najveći broj glasova unutar hrvatskog korpusa u BiH i na legitiman način biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana