Bariša Čolak, visoki funkcioner HDZ-a BiH: Incko postao portparol bošnjačkih partija

Željka Domazet
Bariša Čolak, visoki funkcioner HDZ-a BiH: Incko postao portparol bošnjačkih partija

Zaista bih volio da mi neko kaže gdje piše da se prilikom popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH mora primijeniti popis iz 1991. godine jer nigdje ne postoji odredba koja kaže da se taj popis primjenjuje na sastavljanje zakonodavne vlasti, tvrdi Bariša Čolak, visoki funkcioner HDZ-a BiH.

 

On ističe da u Ustavu FBiH piše da se popis iz 1991. godine primjenjuje kada su u pitanju javne institucije, a pod tim se podrazumijevaju kantonalna ministarstva, federalna ministarstva, opštinski organi vlasti, te opštinski i kantonalni sudovi, ali da nigdje nije navedeno da se taj popis koristi za popunu Doma naroda.

- Osim toga, postoje tolike odredbe u Izbornom zakonu, a i u Ustavu da je mjerodavan zadnji popis. Kako je moguće doći do legitimnog zastupanja, ako se primjenjuje nešto što je neprimjenjivo. Treba znati da u FBiH u nekim kantonima nema više od prijeratnih preko 90 odsto Srba, a najmanje u četiri-pet kantona nema više od 50 odsto Hrvata. Ne može se tu doći do adekvatne popune Doma naroda. Može na silu naravno, ako će drugi te delegate birati i očigledno je da se to želi - kaže Čolak u intervjuu za “Glas Srpske” povodom izgledne blokade formiranja federalne i vlasti na nivou BiH zbog neusaglašenosti u vezi s tim koji popis primijeniti prilikom popune Doma naroda.

GLAS: Zašto bošnjačke stranke insistiraju na popisu iz 1991. godine.

ČOLAK: Oni nastoje ovladati i srpskim, i hrvatskim, i klubom ostalih kako bi se izvršna vlast mogla formirati samo od bošnjačkih stranaka. To se vidi iz aviona. To vidi i OHR, i međunarodna zajednica, a visoki predstavnik, kao i oni prije njega, ponavlja mantru i mišljenje bošnjačkih stranaka. Visoki predstavnik postao je njihov portparol.

GLAS: Kada će biti formirana vlast na nivou BiH?

ČOLAK: Teško je očekivati da će se to dogoditi u skorije vrijeme. Da se to dogodi, niko ne bi bio sretniji od mene, kao i većine dobronamjernih ljudi. No, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, jako je teško očekivati da se to desi u veoma kratkom roku. Mi u ovom trenutku zaista ne znamo kako je to moguće bez izmjena Izbornog zakona, odnosno to nije ni moguće bez izmjena Izbornog zakona. U posljednje vrijeme vrši se pritisak na članove CIK-a da oni prelome, mada CIK nije zakonodavni organ. Očigledno da nekima to nije jasno.

GLAS: Kako komentarišete nastojanja ovog takozvanog “bh. bloka” da iz vlasti izbace izborne HDZ i SDA?

ČOLAK: To bi svakako odvelo BiH u novu neizvjesnost i u sve ono što ne bi moglo podrazumijevati bilo kakvu stabilnu vlast, a time ni bilo kakav prosperitet BiH. Nemoguće je napraviti bilo kakav iskorak ako nemamo stabilnu vlast. To smo govorili i za ovu još uvijek aktuelnu vlast, da ona treba da bude formirana po vertikali i da u vlasti budu srodne stranke, zastupljene u kantonima, preko entiteta, do nivoa BiH. Na taj način bi se obezbijedila stabilnost i otvorila mogućnost za značajnije iskorake, prije svega na evropskom putu. Nastojanja da se iz vlasti istisne HDZ nisu ništa dobro donijela BiH.

Hrvatskaima obavezu

GLAS: Kako ocjenjujete kritike koje se čuju posljednjih dana na račun Hrvatske koja je i u Evropskom parlamentu pokrenula pitanje zaštite položaja Hrvata u BiH? Neki tvrde da je to “udar Hrvatske na BiH”.

ČOLAK: To je već viđena neosnovana osuda. Hrvatska je kao i Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima obavezu da brine o njegovom sprovođenju. Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH narušen je jedan međunarodni sporazum. S druge strane, Hrvatska ima i ustavnu obavezu da brine o Hrvatima u BiH. Hrvatska to ne radi ispod stola nego jasno i transparentno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana