Бариша Чолак одбио мандат у Представничком дому БиХ

klix.ba
Бариша Чолак одбио мандат у Представничком дому БиХ

Сарајево - Функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак одбио је мандат у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, што значи да ће све до избора новог сазива остати на мјесту предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Информација о томе да је Бариша Чолак одбио мандат потврђена је за klix.ba из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ која је Чолаков мандат у државном парламенту додијелила бившој посланици ХДЗ-а у Представничком дому Парламента ФБиХ Даријани Катић.

Чолак је тренутно једини члан Колегија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ с обзиром на то да је Сафет Софтић из СДА прихватио мандат у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и да је Огњен Тадић из ДНС-а изабран за члана Вијећа народа РС.

Још увијек актуелни сазив Дома народа Парламентарне скупштине БиХ наставиће функционисати све до избора новог сазива, а још увијек нема никаквих назнака када би могли бити именовани нови делегати у горњем дому државног органа законодавне власти.

Наиме, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ још увијек није донијела одлуку о начину попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ, а који је нужно попунити због избора делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Што се тиче РС, у наредном периоду у Дому народа ПСБиХ сједиће Никола Шпирић, Лазар Продановић, Душанка Мајкић и Средоје Новић из СНСД-а те Младен Босић из СДС-а. Међутим, ни петорка из РС неће моћи сјести у парламентарне клупе све док не буду изабрани делегати из ФБиХ.

Занимљиво је што је мандат у Представничком дому Парламента Федерације БиХ одбила и предсједавајућа Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара. И она ће исто као и Чолак до даљњег остати на челу органа законодавне власти.

Из ЦИК-а је потврђено да је замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић прихватио мандат у Представничком дому Парламента ФБиХ, који је добио као кандидат на листи ХДЗ-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана