Балкански барометар показао: Политичари еврофанатици, грађани велики скептици

Жељка Домазет
Балкански барометар показао: Политичари еврофанатици, грађани велики скептици

Бањалука, Сарајево - Становници БиХ и Србије најмањи су еврофанатици у региону и тек трећина их сматра да је чланство у Европској унији добра ствар.

Док званичници ЕУ и земаља које претендују на улазак у европску породицу истичу помаке у том процесу, расположење становника према резултатима истраживања "Балкански барометар" које спроводи Савјет за регионалну сарадњу непромијењени су већ двије године.

БиХ је предала апликацију за чланство у ЕУ послије чега јој је упућен упитник Европске комисије као кључни корак за добијање статуса кандидата, што је у политичким круговима чија је проевропске оријентације пробудило оптимизам. Истраживање, чији су резултати објављени крајем прошле године, показују међутим да само 31 одсто становника БиХ сматра да је чланство у ЕУ добра ствар, док остали сматрају да је то лоше или су непоредијељени. То је чак и лошија ситуација него годину раније када је два одсто више испитаних улазак у ЕУ оцијенило као добру ствар.

Према посљедњем истраживању 33 одсто становника вјерује да БиХ никада неће ући у ЕУ, а исти проценат био је и у 2016. години. Занимљиво је да највише испитаника у БиХ корист од чланства у ЕУ види у економском просперитету и могућности за путовање, док је тек на трећем мјесту могућност запошљавања и студирања.

Највећи еврофанатици у региону су становници Албаније и самопроглашеног Косова, гдје више од трећине људи вјерује у улазак у ЕУ до 2025. године, а скоро сви сматрају да је то добра ствар посебно због могућности запошљавања и студирања.

Европска комисија је прије два дана усвојила Стратегију за западни Балкан у којој је дата подршка земљама тог региона на путу ка ЕУ, али и јасно наглашено да њени чланови неће постати док не испуне све задатке.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да одлука ЕУ о немијешању у процес одлучивања земаља представља нову димензију подршке.

- Доношење одлука биће искључиво на државама и државним заједницама. РС остаје привржена европском путу - истакао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић оцијенио је да је доношење Стратегије за западни Балкан изузетно значајно, али да ће улазак БиХ у ЕУ зависити искључиво од домаћих политичара.

- Доношење ове стратегије је одлучујуће и након овога више неће никад бити питање да ли ће земље западног Балкана постати чланице ЕУ. Дефинитивно је да хоће, питање је само када - сматра Иванић.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић убијеђен је такође да ће БиХ постати чланица ЕУ.

- Неповратан је процес постављања БиХ на трачнице које воде ка Бриселу. Европска перспектива БиХ је загарантована, а од нас зависи да ли ћемо сустићи сусједе. Можемо их сустићи ако наредни мандат Савјета министара и ентитетских влада буду сконцентрисани на реализацију задатака који су важнији од непродуктивне реторике - каже Звиздић и додаје да ће БиХ овог мјесеца предати одговоре на упитник приликом посјете предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера Сарајеву.

Узорак

Истраживање је спроведено на узорку од 1.000 пунољетних особа од чега је 57 одсто из ФБиХ, 40,5 одсто из РС и 1,9 одсто из Брчко дистрикта. Највише испитаника је у распону између 45 и 64 година, средњег образовања и просјечног социјалног статуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана