BDP i investicije sve veći, dug sve manji

V. Z.
BDP i investicije sve veći, dug sve manji

Banjaluka - Rast BDP-a i investicija te smanjenje ukupnog duga BiH biće nastavljeni i u ovoj i narednoj godini, pokazuju najnovije projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U juče objavljenoj studiji MMF-a “Svjetski ekonomski izgledi” piše da će BiH, s obzirom na sve ekonomske pokazatelje, tokom ove godine zabilježiti rast BDP-a za 3,2 odsto.  Ovaj trend trebao se bi se prenijeti i u 2019. za kada je prognoziran rast BDP od 3,5 odsto. Kako je pojašnjeno, povećana domaća potrošnja najviše je uticala na rast BDP-a. Kada je riječ o bruto investicijama, one će sa 16,3 odsto u 2017. narasti na 17,7 odsto BDP-a tokom ove godine, a u MMF-u navode da bi u 2019. godini trebalo da iznosi čak 19 odsto. Skenirajući “krvnu sliku” BiH MMF je primijetio poboljšanje i u pogledu ukupnog duga koji je prije dvije godine iznosio 44 odsto BDP-a, da bi tokom ove godine pao na 39,3 odsto. Procjene su da bi ovaj trend trebalo da se nastavi i naredne godine, kada će iznositi 38,4 odsto. MMF je ukazao i na negativne činjenice, navodeći primjer rasta inflacije i nezaposlenosti. MMF predviđa da će inflacija rasti i ove i iduće godine, a da će rast stope nezaposlenosti stagnirati od 2019. godine.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac kaže da je MMF i ovog puta izašao sa veoma realnim procjenama i analizama za BiH.

- Mišljenja sam jedino da su projekcije rasta BDP-a za narednu godinu mogle biti veće, s obzirom na rast industrijske proizvodnje i sve veći obim investicija koje su planirane - rekao je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana