Arheolozi pronašli najbogatijeg gusara nakon decenija traganja?

Glas Srpske
Arheolozi pronašli najbogatijeg gusara nakon decenija traganja?

On je bio najbogatiji gusar u istoriji. Prije brodoloma koji ga je koštao života zgrnuo je plijen koji bi u današnjem novcu vredeo stotine miliona. Naučnici se nadaju da su napokon pronašli njegove ostatke.

Kapetan Samuel "Crni Sam" Belami i njegova posada bili su na galiji Vajdah (Whudah) kada ih je uz obalu Nove Engleske 1717. zahvatila i potopila silovita oluja.


Od 140 mornara preživjela su samo dvojica.

Blago je završilo na morskom dnu.

Olupina, zajedno s nekoliko tona dragocijenosti, pronađena je 1984. u blizini Kejp Koda, u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Od tada podvodni arheolozi redovno pretražuju mjesto potonuća, ali su na površinu izvukli samo manji dio blaga. A sada misle da su možda pronašli i samog kapetana, piše britanski Telegraf.

Belami, koji je imao 28 godina kada se utopio, bio je atipičan gusar. Uvijek čist i moderno odijeven, ljubazan i pošten prema onima koje je zarobio i pljačkao. Zvali su ga "Robinom Hudom mora".

Arheolozi su nedavno uz trup broda otkrili i iz mase gvožđa, kamena, srebra i zlata izvukli bedrenu kost. Iako bi mogla pripadati bilo kojem od mornara, pronađena je tik do pištolja za koji su naučnici po istorijskim podacima sigurni da je bio Belamijev, pa se nadaju se da je i kost njegova.

Stručnjaci sa univerziteta u Nju Hejvenu se nadaju da će iz bedrene kosti uspijeti da izvuku DNK i uporediti je s Belamijevim rođakom u Devonu, engleskoj pokrajini u kojoj je Crni Sem rođen 1689.

"Nema nikakve sumnje da je pištolj uz koji je pronađena kost Belamijev. Unikatan je. I zato nam se mogućnost da se radi i o njegovoj natkolenici čini neodoljivom", rekao je profesor Timothi Palmbah, načelnik odjeljenja forenizičnih nauka na Univerzitetu Nju Hejven.

Crni Sem je bio vrlo mlad kad je s potonuo sa svojom posadom, ali mu je gusarska karijera bila nevjerojatno uspješna. U samo godinu dana zarobio je 53 broda, a bogatstvo koje je pritom zgrnuo danas bi vrijedilo, po procjeni Forbsa, 120 miliona dolara.

U trenutku potonuća na Belamijevoj galiji bile su četiri tone zlata i srebra. Profesor Palmbah zna šta će učiniti ako se potvrdi da se stvarno radi o ostacima slavnog gusara.

"Ako je to Belami, vrijeme je da ga vratimo kući, u Englesku", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana