Lukač pred Anketnim odborom: Samo putem institucija možemo doći do istine

nezavisne.com
Lukač pred Anketnim odborom: Samo putem institucija možemo doći do istine

BANjALUKA - Samo putem institucija možemo doći do istine, a ne preko pojedinaca i "blogera istražilaca", rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS odgovarajući danas pred Anketnim odborom u vezi sa slučajem “Dragičević”.

Istakao je da se nada da će “Pravda za Davida” doći do istine kakva god ona bila, a MUP je spreman da u tome da svoj maksimum.

“Ne mislim da grupa 'Pravda za Davida' ugrožava bezbjednost niti u BL niti u RS, jer imaju pravo da se okupe i da kažu šta misle”, naveo je Lukač.

Istakao je da sve što je rekao na sjednici Narodne skupštine iza toga i stoji.

Ponovio je da je bio na poslovnom putu prije nego je David nestao, a po pronalasku tijela je obavješten o njegovoj smrti. Na konstataciju da je u skupštini rekao da je David opljačkao kuću, Lukač je rekao da on to nikad nije tvrdio i da je snimak Donijela majka.

“Taj snimak (kuća Velibiora Janjetovića) je donijela Davidova majka i rekla da se smatra da se on krije u nekoj vikendici”, rekao je Lukač.

Pitali su ga i da li je LSD česta droga u Banjaluci, te je rekao da ministar ne može da priča o količinama, ali one postoje. Misli da su njegovi saradnici ispravno informisali javnost o slučaju.

Na pitanje Nedeljka Glamočaka,  člana Anketnog odbora i poslanika SDS-a u NS RS,  da li je spreman podnijeti ostavku ako se utvrdi da u slučaju ima elemenata krivičnog djela, Lukač je rekao da zna da opozicija priželjkuje njegovu ostavku ali ako se desi da se utvrdi da ima indicija krivičnog djela i da je neko ubio Davida da svi trebaju da se angažuju kako bi se ubica pronašao.

Istakao je da je odluka da se organizuje konferencija za štampu donesena zbog velikog pritiska javnosti.

“Željeli smo da budemo transparentni i da iznesemo sve što je do tad utvrđeno”, kazao je Lukač.

Rekao je da je specijalna antiteroristička jedinica pregledala Crkvenu jer je, kako kaže, bilo priča da postoje rešetke i tunelu nad Crkvenom i da tijelo ne može proći, ali to nije tačno.

Na pitanje da li je on (Lukač) bio nadležan da sa istrage skine Upravu za organizovani i teški kriminalitet, a postavi Upravu kriminalističke policije, Lukač je odgovorio da se nadležnosti njega i direktora policije u mnogočemu prepliću.

Lukač je kazao da se Želimir Lepir (glavni okružni javni tužilac) izjasnio da je policija postupala veoma profesionalno, kada je u pitnju istraga o smrti Davida Dragičevića.

Kazao je da se u svom kabinetu sastao sa predstavnicima FBI-a te da je od njih zatražena pomoć pogotovo kada je u pitanju prečišćavanje snimaka na kojima se David nalazi.

U toku ispitivanja došlo je i do burne rasprave između Lukača i Borislava Radovanovića, koji je postavljao pitanja ispred grupe “Prvada za Davida”, a Borislav Borenović (PDP), predsjednik Anketnog odbora napravio je pauzu pet minuta.

Lukač je kategorično odbio da odgovara na njegova pitanje, te tražio da se on izuzme iz odbora.

“On je čovjek protiv kojeg je podignuta optužnica za pokušaj ubistva, te trežim da se izuzme iz odbora”, rekao je Lukač.

Lukač je rekao da ga obavještavaju o kompletnom toku istrage u slučaju Davida Dragičevića, te istakao da bi tužilac uvijek trebao izlaziti na uviđaj kada se nađe tijelo, a ne da to prebacuje na policiju.

Na pitanje zašto tužilac nije bio na konferenciji 26.3. Lukač je rekao da nije praksa da tužilac izlazi na konferenciju zajedno sa MUP-om.

Na konstataciju da je Lukač rekao u skupštini da je “u dušniku pronađen muljevit sadržaj što znači da se David nije mogao udaviti u slanoj vodi, buretu ili lavoru”, a da je Karan (Željko, patolog) rekao da je hemijska analiza vode besmislena, kako onda Lukač može znati da se David nije udavio na nekom od navedenih mjesta.

Lukač je rekao “mulja nema ni u buretu ni u lavoru, a ja nisam tvrdio gdje se David udavio nego sam čitao obdukcioni nalaz”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana