Anketni odbor: Iznenađeni navodima ministra Lukača

Anketni odbor: Iznenađeni navodima ministra Lukača 27.05.2018 13:27 | Srna

Banjaluka - Anketni odbor formiran odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića iznenađen je navodima ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača koje je izrekao u otvorenom pismu u vezi sa radom Odbora.

“Nedopustivi su ovakvi navodi ministra Lukača na rad Anketnog odbora i pozivamo ga da poštuje Narodnu skupštinu Republike Srpske i odluke najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, te da ne ometa rad Anketnog odbora”, navodi se u saopštenju ovog odbora.

U saopštenju se podsjeća da je rad Anketnog odbora potpuno javan, a sve odluke su usvajane jednoglasno, te da je ovaj odbor imenovan odlukom skupštinske većine i zvanično je počeo sa radom nakon objave u “Službenom glasniku Republike Srpske” od 11. maja.


U Anketni odbor su izabrani za predsjednika Branislav Borenović, narodni poslanik iz Poslaničkog kluba PDP-a, za zamjenika predsjednika Drago Kalabić, narodni poslanik iz Poslaničkog kluba SNSD-a i za članove Nedeljko Glamočak i Milanko Mihajilica, narodni poslanici iz Poslaničkog kluba SDS-SRS Republike Srpske, te nezavisni poslanik Goran Đorđić.

Na prvoj sjednici, nakon imenovanja, Anketni odbor donio je Poslovnik o radu, kojim je odlučeno da grupa “Pravda za Davida” predloži u sastav ovog tijela dva svoja člana, koji učestvuju u radu i imaju sva prava iz Poslovnika, ali bez prava glasa.

Dopisom od 18. maja obaviješteni smo da će u ime grupe “Pravda za Davida” u radu Anketnog odbora učestvovati Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović.

Na početku svake sjednice Anketnog odbora, na kojima su izjave dali predstavnici policije i tužilaštva, sve detalje smo precizno navodili, uključujući i sastav i imena članova Anketnog odbora.

Isto se desilo i na sjednici Anketnog odbora u petak, 25. maja, kada je izjavu dao ministar Lukač, koji je poslije toga pozdravio sve prisutne i nije reagovao na sastav Anketnog odbora sve do trenutka kad je trebalo da odgovori na pitanja predstavnika grupe “Pravda za Davida”.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da je Anketni odbor, na čelu da Borislavom Borenovićem i podrškom SDS-a, zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da sprovede istragu u vezi sa smrću pokojnog Davida Dragičevića, te pozvao parlament Srpske da zaštiti svoje organe i prostorije.

Lukač je u otvorenom pismu naveo da su oni u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv koga je podignuta i od suda potvrđena optužnica “za krivično djelo iz člana 169. stav 2. u vezi sa stavom 1”.

“Istom licu ne bi ni u kom slučaju trebalo da bude dozvoljen pristup u prostor Narodne skupštine zbog navedenog krivičnog djela, te njegovog psihičkog statusa koji je već poznat”, naveo je Lukač u otvorenom pismu povodom saopštenja SDS-a, koje je izdato nakon što je Lukač odbio da odgovara na pitanja Radovanovića tokom saslušanja pred Anketnim odborom.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica