Анализа британског Тајмса: Зашто су Русија и Турска толико заинтересоване за БиХ?

klix.ba
Анализа британског Тајмса: Зашто су Русија и Турска толико заинтересоване за БиХ?

За земљу од 3,5 милиона становника, Босна и Херцеговина привлачи велика имена. Док ће сљедеће седмице Бањалуку посјетити руски министар вањских послова Сергеј Лавров, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан у мају је свој предизборни скуп одржао у Сарајеву, пише британски Тајмс.

Турска влада уложила је велике количине новца у обнове школа и џамија у Федерацији Босне и Херцеговине гдје је настањено већинско муслиманско становништво, пише Тајмс. Међу босанским муслиманима, Ердоан постаје оно што је предсједник Русије Владимир Путин међу грађанима Републике Српске.

Популисти воде изборну битку

За мање од три седмице, и усред оваквог вањског утицаја, Босанци и Херцеговци ће изабрати своје парламенте и предсједнике под најкомплекснијим системом у свијету. У подручју које је мање од Шкотске, они ће гласати за три предсједника и парламенте за два аутономна ентитета и десет кантона, балансирајући крхке размјере моћи између бошњачких муслимана, католичких Хрвата и православних Срба.

Устав Босне и Херцеговине био је анекс у Дејтонском мировном споразуму из 1995. године којим је окончан сукоб у земљи. Послије 23 године није се промијенио, као ни босанска политика. Међу све три главне етничке групе у БиХ, популисти воде изборну битку.

Бакир Изетбеговић, лидер босанских муслимана, син је првог послијератног предсједника и блиског пријатеља Ердогна. Он је дошао до краја свог мандата, али његова партија, која се моделирала на Ердоаноој АК странци, доминира политиком у Федерацији БиХ, наводи се у анализи Тимеса, коју преноси Кlix.ba.

Од 1994. до 2016. године Русија је учествовала са више од шест посто страних инвестиција у Босни и Херцеговини.

Драган Човић, предсједник из реда хрватског народа, оптужен је за ширење етничке мржње због његове подршке ратним злочинцима који су осуђени у Хагу. У новембру прошле године он је тврдио како је Слободан Праљак, бивши хрватски генерал који се убио у судници у Хагу, починио жртву како би доказао да је невин.

Милорад Додик, лидер РС, већ 12 година је на власти и поново се кандидовао на предстојећим изборима. Он и његова премијерка Жељка Цвијановић отпутоваће у Москву седмицу прије избора у БиХ, како би се састали с Путином. Цвијановић се у јулу сусрела са Стивом Баноном, главним савјетником америчког предсједника Доналда Трампа.

Европа и Америка “скренуле поглед” с Балкана

Сједињене Америчке Државе и Европа, које би требале водити БиХ према НАТО савезу и чланству у Европској Унији, скренуле су поглед с Балкана протеклих година, јер су преокупиране и заузете другим кризама, кажу дипломате и аналитичари. Како пише Тајмс, то оставља простора другима да ускоче.

“Нисмо отворено причали о утјецају пропуста Европске Уније. Проширење ЕУ није на чекању, али тече спорије. Али, пошто ЕУ не жели разговарати о томе, кажу да долазе Русија и Турска. Долазе јер ЕУ напушта поље”, рекао је за Тајмс Роланд Гјони, истраживач етничких сукоба на Универзитету у Даблину.

Вожња од Бањалуке до Сарајева, четири сата кроз оронуле путеве и тихе планинске градове, открива највећи проблем у БиХ. Пет посто становништва иселило је из земље од посљедњих избора 2014. године, међу којима је највише младих људи који су отишли у западну Европу у потрази за послом.

Док се лидери повлаче у секташку реторику сваки пут када се избори окончају, економија у БиХ се распада под корупцијом и лошим управљањем, наводи се у анализи Тајмса.

Комплетну анализу можете прочитати на званичној страници Тhe Times.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана