Amerikanci vraćaju dvojicu državljana BiH zarobljenih u Siriji

Srna
Amerikanci vraćaju dvojicu državljana BiH zarobljenih u Siriji

Sarajevo - Dvojica državljana BiH, koji su se borili za terorističku organizaciju “Islamska država” u Siriji, a nedavno su zarobljeni, biće prebačeni u BiH, piše “Dnevni avaz”.

Prema navodima “Avaza”, Amerikanci su juče o tome zvanično obavijestili Graničnu policiju BiH, a imena pripadnika “Islamske države” koji su i na Interpolovim crvenim potjernicama za sada se drže u tajnosti.

Oni će u Sarajevo stići posebnim avionom vazdušnih snaga SAD, nakon čega će ih na Međunarodnom aerodromu preuzeti pripadnici Agencije za istragu i zaštitu /Sipa/ BiH.

O svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH, jer se ova lica potražuju prema nalogu Suda BiH zbog učešća u pravojnim formacijama “Islamske države” i “El Nusra fronta”.

Na Sarajevskom aerodromu uvedena je puna pripravnost.

S obzirom na to da je riječ o licima sa potjernica i koje traži Sud BiH, oni će odmah biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, nakon čega Tužialštvo tražiti da im bude određen pritvor.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o Aliji Keseroviću i nedavno zarobljenom Amiru Selimoviću.

Američke snage su, uz pomoć kurdske vojske, prošle godine zarobile i Emira Ališića i njegovog posinka Hamzu Labidija.

U bazi Interpola su imena 25 državljana BiH za kojima se traga, a nalaze se u Siriji i pripadnicu su terorističke organizacije “Islamska država”.

Neki su uspjeli pobjeći iz ratne zone i pronaći utočište u Libiji. Među njima je i Nusret Imamović, najtraženiji terorista u BiH, koga su SAD stavile na listu deset najtraženijih terorista svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana