Američki biznismen u Titovoj rezidenciji

Veljko Zeljković
Američki biznismen u Titovoj rezidenciji

Banjaluka - Poznati investitor i bivši bankar Filip Kung Hu postao je vlasnik rezidencijalnog stana bivše SFR Jugoslavije u Njujorku.

Atraktivna nekretnina prodata je nedavno, ali je tek sada zvanično objelodanjen i njen kupac. Investitor koji je nekada radio u jednoj od najvećih američkih banaka Goldman Saks iskeširao je 12,1 milion dolara.

U informaciji Savjeta ministara BiH navedeno je da je Kung Hu, vlasnik i direktor investicione kompanije “Alfadajn aset menadžment”, ponudio najvišu cijenu za nekadašnju rezidenciju stalnog predstavnika bivše Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama.

Iako su interesovanje za kupovinu ove nekretnine navodno pokazivali i poznati holivudski glumci Džek Nikolson i Robert de Niro, Kung Hu je postao ponosni vlasnik stana od 216 metara kvadratnih, koji ima čak 14 prostorija i nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Njujorku.

Prvobitno je bilo planirano da minimalna cijena ovog luksuznog stana u Njujorku bude 20 miliona dolara, ali je prihvaćena osam miliona niža ponuda američkog biznismena.

Od pomenute svote 3,2 miliona biće isplaćeno Srbiji, koja je plaćala održavanje objekta, a ostatak će biti raspodijeljen izmeću BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Prema ranije utvrđenom dogovoru, BiH pripada 15 odsto, odnosno oko 1,32 miliona dolara.

Stan je bio prazan od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFR Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama, koji je bio iz Hrvatske. Zbog neriješenih odnosa među državama bivše Jugoslavije, niko ga nije koristio i tokom godina je ruiniran i devastiran. Nijedna od država nije imala čak ni ključ jer je posljednji diplomata deponovao ključeve pri Ujedinjenim nacijama.

Stan se nalazi na jednoj od najpoželjnijih njujorških adresa - Park avenija 730, u neposrednoj blizini najluksuznijih brendiranih radnji. U tom dijelu grada smještene su i rezidencije Evropske unije i Austrije.

Vila i rezidencije

U postupku prodaje je još nekoliko nekretnina bivše Jugoslavije u svijetu. Države sukcesori dogovorile su da oglase prodaju i Titove vile u Njujorku na Petoj aveniji, ali i ambasada-rezidencija bivše Jugoslavije u Bonu, Tokiju i Bernu. Titova vila sigurno je najveći mamac za inostrane kupce jer se radi o kući koja ima dvadesetak soba, dva lifta i osam kupatila. Procjenjuje se da je njena tržišna vrijednost oko 40 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana