Амерички бизнисмен у Титовој резиденцији

Вељко Зељковић
Амерички бизнисмен у Титовој резиденцији

Бањалука - Познати инвеститор и бивши банкар Филип Кунг Ху постао је власник резиденцијалног стана бивше СФР Југославије у Њујорку.

Атрактивна некретнина продата је недавно, али је тек сада званично објелодањен и њен купац. Инвеститор који је некада радио у једној од највећих америчких банака Голдман Сакс искеширао је 12,1 милион долара.

У информацији Савјета министара БиХ наведено је да је Кунг Ху, власник и директор инвестиционе компаније “Алфадајн асет менаџмент”, понудио највишу цијену за некадашњу резиденцију сталног представника бивше Југославије при Уједињеним нацијама.

Иако су интересовање за куповину ове некретнине наводно показивали и познати холивудски глумци Џек Николсон и Роберт де Ниро, Кунг Ху је постао поносни власник стана од 216 метара квадратних, који има чак 14 просторија и налази се на једној од најатрактивнијих локација у Њујорку.

Првобитно је било планирано да минимална цијена овог луксузног стана у Њујорку буде 20 милиона долара, али је прихваћена осам милиона нижа понуда америчког бизнисмена.

Од поменуте своте 3,2 милиона биће исплаћено Србији, која је плаћала одржавање објекта, а остатак ће бити расподијељен измећу БиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Македоније. Према раније утврђеном договору, БиХ припада 15 одсто, односно око 1,32 милиона долара.

Стан је био празан од 1992. године, када га је напустио посљедњи стални представник СФР Југославије при Уједињеним нацијама, који је био из Хрватске. Због неријешених односа међу државама бивше Југославије, нико га није користио и током година је руиниран и девастиран. Ниједна од држава није имала чак ни кључ јер је посљедњи дипломата депоновао кључеве при Уједињеним нацијама.

Стан се налази на једној од најпожељнијих њујоршких адреса - Парк авенија 730, у непосредној близини најлуксузнијих брендираних радњи. У том дијелу града смјештене су и резиденције Европске уније и Аустрије.

Вила и резиденције

У поступку продаје је још неколико некретнина бивше Југославије у свијету. Државе сукцесори договориле су да огласе продају и Титове виле у Њујорку на Петој авенији, али и амбасада-резиденција бивше Југославије у Бону, Токију и Берну. Титова вила сигурно је највећи мамац за иностране купце јер се ради о кући која има двадесетак соба, два лифта и осам купатила. Процјењује се да је њена тржишна вриједност око 40 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана