Ambasador mora snositi sankcije

D. S.
Ambasador mora snositi sankcije

Banjaluka - Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je juče da je mobilna aplikacija “Pravopis bosanskog jezika” po nalogu ministra Igora Crnatka skinuta sa zvanične “Fejsbuk” stranice Ambasade BiH u SAD.

- Svi sadržaji koji se postavljaju na zvaničnim internet stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu da sadrže samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH i ravnopravnost konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH. Iz navedenog razloga sporna aplikacija je uklonjena na osnovu instrukcije iz kabineta ministra sa zvanične stranice Ambasade BiH u Vašingtonu neposredno nakon njene objave - navelo je Ministarstvo inostranih poslova.

“Glas Srpske” je juče objavio da je Ambasada BiH u SAD zvanično promovisala aplikaciju “Pravopis bosanskog jezika”, autora Senahida Halilovića, što je izazvalo revolt predstavnika institucija RS i srpske dijaspore u SAD.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković kaže da je ovo samo jedan u nizu skandala koji se dešavaju u ambasadama i konzulatima BiH širom svijeta.

- Prvi koji bi trebalo da reaguje je ministar Igor Crnadak. Imajući u vidi da je ambasador Haris Hrle prekršio Ustav BiH i zakone u pogledu jezičke ravnopravnosti, on bi hitno trebalo da bude opozvan i razriješen. Ovim skandalom treba da se pozabavi i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić i sazove tematsku sjednicu jer je spoljna politika u domenu te institucije koja i imenuje ambasadore. U pitanju je vrlo ozbiljan skandal i nije dovoljno samo uklanjanje sporne aplikacije. Ako Crnadak i Ivanić ne razriješe ambasadora, biće jasno da su i oni u toj priči ili su apsolutno politički nemoćni da se bore sa takvim tendencijama - rekla je Markovićeva.

U kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS rekli su da ovaj slučaj nije u nadležnosti te institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana