Амбасадор мора сносити санкције

Д. С.
Амбасадор мора сносити санкције

Бањалука - Министарство иностраних послова БиХ саопштило је јуче да је мобилна апликација “Правопис босанског језика” по налогу министра Игора Црнатка скинута са званичне “Фејсбук” странице Амбасаде БиХ у САД.

- Сви садржаји који се постављају на званичним интернет страницама дипломатско-конзуларних представништава БиХ могу да садрже само оно што одражава законом прописане ставове и усаглашене процедуре унутар БиХ и равноправност конститутивних народа и других грађана који живе у БиХ. Из наведеног разлога спорна апликација је уклоњена на основу инструкције из кабинета министра са званичне странице Амбасаде БиХ у Вашингтону непосредно након њене објаве - навело је Министарство иностраних послова.

“Глас Српске” је јуче објавио да је Амбасада БиХ у САД званично промовисала апликацију “Правопис босанског језика”, аутора Сенахида Халиловића, што је изазвало револт представника институција РС и српске дијаспоре у САД.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић каже да је ово само један у низу скандала који се дешавају у амбасадама и конзулатима БиХ широм свијета.

- Први који би требало да реагује је министар Игор Црнадак. Имајући у види да је амбасадор Харис Хрле прекршио Устав БиХ и законе у погледу језичке равноправности, он би хитно требало да буде опозван и разријешен. Овим скандалом треба да се позабави и члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић и сазове тематску сједницу јер је спољна политика у домену те институције која и именује амбасадоре. У питању је врло озбиљан скандал и није довољно само уклањање спорне апликације. Ако Црнадак и Иванић не разријеше амбасадора, биће јасно да су и они у тој причи или су апсолутно политички немоћни да се боре са таквим тенденцијама - рекла је Марковићева.

У кабинету члана Предсједништва БиХ из РС рекли су да овај случај није у надлежности те институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана