Амбасада САД у БиХ о договору војне вјежбе на Мањачи

Агенција
Амбасада САД у БиХ о договору војне вјежбе на Мањачи

Сарајево - Амбасада САД у БиХ саопштила је синоћ поводом писања медија о војној вјежби НАТО на Мањачи код Бањалуке, да ниједна од активности у склопу вјежбе не би укључивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције.

Из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ су на упит Н1 истакли да у склопу континуиране, блиске сигурносне сарадње између БиХ и САД, Канцеларија за сарадњу у области одбране (ОДЦ) тренутно сарађује са Министарством одбране БиХ како би договорио детаље билатералне вјежбе између Националне гарде државе Мериленд и Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) која ће се одржати у мају 2019. године.

"Ова активност дио је партнерства између Националне гарде Мериленд и ОС БиХ, које је било од изузетне користи и за БиХ и за САД током свих 16 година свог постојања. Уколико се договор између ОДЦ и Министарства обране БиХ постигне, ова би активност била веома слична претходним вјежбама које су се одвијале широм БиХ, али и широм регије, кроз Програм државне партнерске сарадње, укључујући Србију, Црну Гору, Македонију, Хрватску и Словенију", навела је Амбасада.

Из Амбасаде САД у БиХ за Н1 су истакли да ниједна од активности у склопу ове вјежбе не би укљуцивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције.

"Током вјежби ове врсте, користи се муниција која је измијењена у сврху обуке и која није штетна за околину", наводи Амбасада.

Такође, наведено је да Национална гарда Мериленд и Министарство одбране БиХ разговарају и о могућности довођења америчких летјелица које би учествовале у вјежби, које би могли укључити и А10 авионе, који су опремљени посебним системима летења који знатно смањују ризик од удеса или кварова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана