Акцизе доносе нових 220 милиона марака

Свјетлана Шурлан
Акцизе доносе нових 220 милиона марака

Бањалука - Недавно усвојене измјене Закона о акцизама БиХ донијеће додатних најмање 220 милиона марака годишње, показала је рачуница Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Законске измјене подразумијевају повећање путарине, раст акцизе на лож-уље и увођење акцизе на биогорива. Новац прикупљен на основу тих намета мораће да буде трошен за изградњу аутопутева и за градњу и реконструкцију путева.

У УИО истичу да је измјенама Закона о акцизама повећана путарина за 0,15 КМ по литру горива, да акциза на лож-уље расте са 0,30 на 0,45 КМ по литру и увођење акцизе од 0,30 КМ по литру биогорива и биотечности.

Поред измјена Закона о акцизама усвојене су и измјене Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода.

- Ови закони мијењани су прије свега због новог начина расподјеле посебне путарине за изградњу аутопутева. До сада су наплаћиване двије путарине. Једна у износу од 0,15 КМ за одржавање путева и она остаје иста и дијелиће се са свим осталим приходима од индиректних пореза. Друга путарина износи 0,10 КМ за изградњу аутопутева. Суштина је да је путарина од 0,10 повећава на 0,25 КМ по литру деривата који буде продат на тржишту БиХ и сада се зове путарина за изградњу аутопутева и за изградњу и реконструкцију других путева - појаснили су у УИО.

Додали су да ће ова путарина бити дијељена тако да 0,20 КМ иде за изградњу аутопутева, а пет фенинга за изградњу и реконструкцију других путева.

- С тим у вези отвара се посебан подрачун Јединственог рачуна УИО код Централне банке БиХ да би средства прикупљена на основу путарине од 0,25 КМ била директно трансферисана корисницима, односно јавним предузећима задуженим за аутопутеве и путеве - навели су у УИО.

Примјена сета поменутих закона почиње од фебруара 2018. године.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић рекао је да за сада нема прецизне процјене повећања прихода на основу измјене Закона о акцизама, али да би то могло бити минимално 220 милиона КМ.

- Ако узмемо у обзир постојећу путарину за одржавање путева, која такође износи 0,15 КМ по литру деривата који се прода на тржишту БиХ, те да се те од путарине на годишњем нивоу прикупи око 220 милиона КМ, онда то могу бити оквирне процјене за пораст прихода. Томе треба додати и приходе од повећања акцизе на лож-уље за 0,15 КМ и акцизе за биогорива и биотечности, за шта тренутно нема процјена - нагласио је Ковачевић и додао да треба бити опрезан у процјенама, јер ће све зависити од потрошње горива у БиХ у току 2018. године.

Говорећи о поскупљењу горива као посљедици раста акциза, Ковачевић истиче да то зависи искључиво од дистрибутера тих производа.

- У зависности од пословне политике сваког дистрибутера нафте и нафтних деривата зависиће да ли ће комплетно пореско оптерећење превалити на крајње купце, односно грађане или ће калкулацију нових малопродајних цијена направити на другачији начин. Један од тих начина је и смањење маржи на ове производе - истакао је Ковачевић.

Извршни директор Удружења економиста РС - СЊОТ Саша Грабовац каже да ће додатних око 220 милиона марака на годишњем нивоу подићи обим улагања у инфраструктурне пројекте. Сматра да ће негативна страна измјена закона бити поскупљење горива.

- Не би требало бити већих потреса на малопродајном тржишту у БиХ и цијена горива ће више зависити од даљег кретања курса долара и вриједности нафте на свјетским берзама - рекао је Грабовац.

Рекордни приходи

Ратко Ковачевић је казао и да је УИО у 2017. години прешао рекордан број од седам милијарди КМ прикупљених прихода од индиректних пореза.

- На основу ПДВ-а, акциза, царина и путарина прикупљено је 7,020 милијарди КМ. Ово је прва година од формирања УИО у којој је прикупљен износ већи од седам милијарди КМ - нагласио је Ковачевић.

План УИО је био да у 2017. години прикупи око 300 милиона марака мање него што је убрао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана