Akademija nauka i umjetnosti četvrt vijeka u službi naroda

Vedrana Kulaga
Akademija nauka i umjetnosti četvrt vijeka u službi naroda

Banjaluka - Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) je jedna od najvažnijih institucija RS koja je bila i ostala u službi naroda, a tim koracima će i nastaviti, poručeno je juče na obilježavanju četvrt vijeka od njenog osnivanja.

Akademija je normativno utemeljena Zakonom o akademiji nauka i umjetnosti RS koji je donijela Narodna skupština RS 1993. godine, ali zbog rata nije konstituisana do 1996. 

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović istakao je juče da ta institucija razvija i podstiče naučnu, umjetničku i kulturnu djelatnost i djelovanjem doprinosi napretku Srpske.

- Akademija će ostati u službi naroda, radiće za njegov interes i proširivanje vidika te biti važan faktor duhovne suverenosti i kulturne emancipacije našeg naroda i služiće isključivo nauci i naučnoj istini, a time i opštem dobru svih ljudu - istakao je Kuzmanović nakon svečane skupštine povodom obilježavanja jubileja.

Predsjednik RS Milorad Dodik poželio je Akademiji da i dalje bude predvodnik znanja, prosvijećenosti, kulturnog stvaralaštva i identiteta Srpske i njenih građana.

- ANURS je od visokog nacionalnog interesa, jer predstavlja izvor društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja RS. Sa Srpskom su nastajale i izgrađivale se njene institucije, pa tako i ANURS - naveo je Dodik u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je kazao da je ANURS od osnivanja do danas jedan od važnijih temelja identiteta Srpske i generator novih ideja kojima treba da se kreće društvo.

Posjetio je da je vizionarskom odluku upravo parlamenta RS 1993. godine utemeljena Akademija. Ta institucija, kaže, treba da ostane mjesto na kojem se promišljaju vitalna pitanja razvoja RS i daju putokazi na osnovu kojih se, što je moguće bolje i brže, ostvaruju ciljevi razvoja.

- Akademija je važan faktor duhovne suverenosti i kulturne emancipacije naroda i kao takva treba da nastavi da služi isključivo nauci i naučnoj istini, a samim tim i opštem dobru cijele Republike. Njen zadatak je da usmjerava, vodi i kritikuje da bi u svom razvojnom putu pravili što manje grešaka - naglasio je Čubrilović.

Svečanoj skupštini prisustvovale su zvanice iz naučnog i društvenog života Srpske i Srbije, a organizovana je i svečana akademija.

Saradnja

Ministar nauke i tehnologije RS Alen Šeranić ocijenio je da je ANURS ostvario nemjerljive rezultate u naučnom i kulturnom razvoju RS, a predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić kazao je da dvije akademije imaju zajednički kulturni, naučni i umjetnički prostor.

- Na zajedničkom smo poslu i sigurno je da naša saradnja nije protiv bilo koga. Na istom smo zadatku i putu i tako će biti u narednom periodu - rekao je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana