Адвокати јачи од Уставног суда РС

Дарко Момић
Адвокати јачи од Уставног суда РС

Бањалука - Извршни одбор Адвокатске коморе Републике Српске у недјељу је донио одлуку да упис у Именик адвоката остане 7.000 марака, иако је Уставни суд Републике Српске 31. октобра донио пресуду да одлука о висини трошкова уписа у Именик адвоката од 27. маја прошле године, којом је прописан наведени износ, није у сагласности са Уставом Републике Српске.

Оваква одлука изазвала је незадовољство адвокатских приправника у Српској, који сматрају да је Извршни одбор Адвокатске коморе РС починио кривично дјело, јер није спровео одлуку Уставног суда РС, док из коморе одбацују те оптужбе и одговарају да је новом одлуком пресуда у потпуности спроведена.

- Одлука Уставног суда РС каже да су трошкови уписа од 7.000 марака превисоки и паушално одређени и да је то неуставно, те да морају трошкове уписа одредити према стварним трошковима. Адвокатска комора је морала да усклади висину уписа са стварним трошковима, а они су реално никакви, јер подразумијевају трошкове регистратора и пар листова папира. Књиговодствено су тај износ навукли на 2.000 КМ, јер су урачунали плаћање дневница за чланове Извршног одбора и слично, али то је опет вишеструко више од стварних трошкова уписа - каже један од адвокатских приправника из Источног Сарајева, који је инсистирао на анонимности.

Он истиче да у ФБиХ, односно у Кантону Сарајево упис у Именик адвоката износи 2.000 КМ, док је у осталим кантоналним коморама и мањи, као и да је у Србији био прописан сличан износ као и у Српској, али након што је Уставни суд уважио апелацију, утврђен је износ од око 400 евра. Наш саговорник објашњава и да члан 341. Кривичног законика РС каже да ће се службено или одговорно лице које одбије да изврши одлуку Уставног суда РС коју је дужно да изврши казнити новчаном казном или казном затвора до три године, али не вјерује да ће ико из Извршног одбора коморе бити санкционисан због спорне одлуке.

Предсједница Извршног одбора Адвокатске коморе РС Ирена Пузић-Обрадовић одбацује оптужбе на рачун коморе и каже да је одлука Уставног суда РС у потпуности спроведена.

- Када се комплетна пресуда пажљиво прочита, јасно је да Уставни суд РС није оспорио прописану висину трошкова уписа од 7.000 КМ, већ је оспорио то што одлука није детаљно образложена, односно што није прецизирано који су то трошкови уписа - каже Пузић-Обрадовић.

Према њеним ријечима, Извршни одбор Адвокатске коморе РС у недјељу је на сједници, која је трајало јако дуго и на којој је већина времена посвећена том питању донио нову одлуку о висини трошкова уписа у Именик адвоката, у којој је детаљно наведено и образложено о којим трошковима је ријеч.

- Прецизно је образложено о каквим трошковима је ријеч, чиме је оправдана висина трошкова у износу од 7.000 КМ, односно одлучено да остане досадашњи износ - каже Пузић-Обрадовић.

Стварни трошкови

У пресуди Уставног суда РС, којом је оспорена одлука о висини трошкова уписа у Именик адвоката, наведено ј да је “суд цијенио да се трошкови уписа могу односити само на стварне трошкове овог поступка”.

- Појам “трошкови” мора да подразумијева стварне трошкове поступка уписа у Именик адвоката, засноване на објективним показатељима. Стварни трошкови уписа су новчани израз стварних утрошака појединих елемената поступка, укључујући трошење средстава за рад, те не могу представљати приход Адвокатске коморе у паушалном износу - наведено је у пресуди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана