Ukrajina planira da okonča Veliki sporazum s Rusijom

Ukrajina planira da okonča Veliki sporazum s Rusijom 03.09.2018 18:27 | Agencije

Prva potpredsjednica Vrhovne rade Ukrajine Irina Geraščenko najavila je da Ukrajina planira da okonča ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom.

Kao javlja dopisnik ukrajinskog "Unijana", ona je naglasila da postoji velika razlika u pogledu prekida i neprolongiranja sporazuma.

"Htjela bih da naši dragi političari, posebno kada je riječ o budućim predsjedničkim kandidatima ... znaju razliku jer je njihova dužnost, ako ih izaberu i to je spoljna politika Ukrajine. Mi ne govorimo o bilo kavom prekidu i tražićemo od Ruske Federacije u svim međunarodnim sudovima, u Hagu i drugim sudovima, da odgovara za prekršen dogovor", rekla je ona.

Geraščenkova je naglasila da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naložio Ministarstvu spoljnih poslova, "da ne priprema dokumentaciju za produženje ugovora, koja nastupa automatski".

Još jednom je istakla da prekidanje i neprodužavanje nisu sinonimi.

"Radi se samo o neprodužavanju sporazuma", naglasila je.

Ukrajinska agencija podsjeća da su Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, nazvan "Veliki sporazum", potpisala dva predsjednika Leonid Kučma i Boris Jeljcin, 31. maja, 1997. godine. Zemlje su zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Poslije aneksije Krima i početka sukoba u Donbasu u Ukrajini su se mogli čuti predlozi da se raskine ugovor zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine.

30. avgusta ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo paket dokumenata za početak raskida ugovora prijateljstva, saradnje i partnerstva sa Rusijom.

Tenzija između Rusije i Ukrajine ponovo je porasla nakon što je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo u eksploziji u restoranu u centru Donjecka.

Moskva je osudila ubistvo 42-godišnjeg Zaharčenka, navodeći da ovo može da naruši mirovni proces u Ukrajini.

Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova rekla je da "postoje razlozi za vjerovanje" da iza ubistva Zaharčenka stoji Kijev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da je ubistvo lidera samproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka "kukavički čin". Kako je rekao, cilj ubistva je destabilizacija krhkog mira u regionu.

Ukrajinska služba bezbjednosti saopštila je da vjeruje da je ubistvo Zaharčenka između "pobunjenika i njihovih ruskih sponzora".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica