Златне визе угрожавају шенгенски режим

Агенција
Златне визе угрожавају шенгенски режим

Брисел - Програми које су покренуле поједине земље ЕУ за продају такозваних златних виза и држављанстава богатим појединцима могли би да угрозе слободно кретање у оквиру блока јер су подложни злоупотребама и корупцији, упозоравају борци за борбу корупције.

Планови влада да мијењају право на држављанство или становање за инвестиције примјењују се у најмање десет европских земаља, које су дио шенгенске зоне: Аустрији, Белгији, Грчкој, Летонији, Литванији, Малти, Португалу, Шпанији и Швајцарској, подсјећа Ројтерс. Мађарска је суспендовала свој програм прошле године.

Британска агенција наводи да су слични програми покренути у другим земљама ЕУ, које су ван шенгенске зоне, а међу којима су Велика Британија, Бугарска и Кипар.

- Све је већа забринутост због ризика који представљају ови планови за интегритет шенгенске зоне - рекао је директор Канцеларије за ЕУ међународне организације "Трансперенси интернешенел" Карл Долан на конференцији за новинаре у Бриселу.

Како објашњава Ројтерс, визе добијене у земљи чланици шенгенске зоне могу се користити за путовање и боравак у другим земљама блока. Оне, такође, могу да омогуће безвизни улазак у САД.

Нови извјештаји истражилаца, које је објавио конзорцијум истраживачких центара "Пројекат извјештавања о организованом криминалу и корупцији", указују на случајеве лошег владиног надзора над појединцима, којима су додијељени пасоши ЕУ или дозволе за боравак.

"Трансперенси интернешенел" наводи да нови грађани ЕУ, по овим шемама, укључују руске држављане на Малти, за које се вјерује да су блиски руском предсједнику Владимиру Путину.

Организација наводи да је могуће и да је неколико чланова владајуће елите у Анголи квалификовано за програм, на основу куповине некретнина у Португалу.

У Португалу је, наиме, дозвола за боравак повезана с куповином некретнине.

Европски парламент упозорио је на ризике које доносе програми "златне визе" још у јануару 2014. године, а Европска комисија би тек требало да објави извјештај о посљедицама програма "златне визе" касније ове године.

У саопштењу се "златне визе" објашњавају на сљедећи начин - владе у замјену за велике инвестиције пружају појединцима боравишне дозволе или држављанство. Начин на који се то ради варира у зависности од државе, али обично захтијевају да појединац инвестира у пословања, некретнине или владине хартије од вриједности.

Држављанства оптуженима

Програми "златне визе" стварају прилику да актуелни и бивши званичници избјегавају судске процесе и преносе прљави новац преко граница. Према налазима истраживача Пројекта за извјештавање о организованом криминалу и корупцији, Црна Гора је, на примјер, одобрила држављанство бившем предсједнику Тајланда и једном бившем палестинском министру, оптуженим за корупцију и проневјеру новца.

- Случај у Мађарској је посебно интересантан, јер профити од програма "златне визе" не доносе ништа држави, већ некако налазе пут до непознатих појединаца преко компанија - рекао је шеф у мађарском "Транспаренси интернешенелу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана